Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου 2017

ΤΡΑΜΠ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΓΕΡΜΑΝΙΚΗΣ Ε.Ε.

Η ΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ  ΤΡΑΜΠ  ΥΠΕΡ ΤΟΥ «ΕΘΝΟΥΣ-ΚΡΑΤΟΥΣ» ΑΝΤΙΤΙΘΕΤΑΙ ΣΤΟ ΜΟΝΤΕΛΟ ΤΗΣ «ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗΣ».





Γράφει ο Νότης Μαριάς

Η μεγάλη επίθεση κατά της Ε.Ε. έχει ξεκινήσει. ΗΠΑ, Ηνωμένο Βασίλειο και Ρωσία συντονίζουν τις ενέργειές τους

Η στροφή του Τραμπ προς την ανάδειξη εκ νέου του «έθνους-κράτους» ως βασικού παίκτη στο παγκόσμιο γίγνεσθαι και η συνακόλουθη απαξίωση κάθε αντίληψης περί πολυμερών διεθνών διευθετήσεων και συγκροτημάτων, αναμένεται να έχει επιπτώσεις και στον τρόπο αντιμετώπισης της Ε.Ε. από τις ΗΠΑ. 


Έχει σημασία δηλαδή η θεώρηση που διακατέχει την ομάδα του Τραμπ, που βλέπει την Ε.Ε. σαν 28 και στη συνέχεια σαν 27 αυτοτελή κράτη και όχι σαν ένα ενιαίο σύνολο. Άλλωστε ήδη από αρχές Δεκέμβριου του 2016 αμέσως μετά την εκλογή Τραμπ είχαμε επισημάνει τα παραπάνω (Kontranews, 11/12/2016).

Η πολιτική Τραμπ γίνεται όλο και πιο ξεκάθαρη. Ο ίδιος ο νέος υπό διορισμό πρέσβης των ΗΠΑ στην Ε.Ε. παρότρυνε τους επενδυτές να κερδοσκοπήσουν εναντίον του ευρώ, γεγονός που φυσικά κάθε άλλο παρά ενισχύει την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης μεταξύ Ε.Ε.-ΗΠΑ. 

Επιπλέον, παραδέχθηκε ότι ο Τραμπ δεν ανταποκρίνεται στην έκκληση της Μέρκελ να συναντηθούν και κάλεσε τον Γιούνκερ να επιστρέψει σε "κάποια πόλη του Λουξεμβούργου" όπου ήταν "δήμαρχος"!!!. Μιλώντας στο BBC, εξέφρασε επίσης την έλλειψη συμπάθειας του νέου Προέδρου για την Ένωση, την οποία κατηγορεί για έλλειψη δημοκρατίας, ενώ προθυμοποιήθηκε να συμβάλει στη διάλυση της!

Η Γερμανία βρίσκεται στο στόχαστρο όλων των συνεργατών του Τράμπ, οι οποίοι δεν σταματούν να εκφράζουν την αντιπάθεια τους όποτε τους δίνεται η ευκαιρία. Κορυφαίος σύμβουλος του Αμερικανού Προέδρου δήλωσε ότι η Γερμανία χρησιμοποιεί ένα "κατάφωρα υποτιμημένο" ευρώ για να επωφεληθεί έναντι των ΗΠΑ και των εταίρων της στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ και ο Peter Navarro, επικεφαλής του Εθνικού Συμβουλίου Εμπορίου του Trump δήλωσε πως το ευρώ είναι σαν ένα "σιωπηρό γερμανικό μάρκο", η χαμηλή αξία του οποίου έδωσε στην Γερμανία ένα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα έναντι των βασικών της εταίρων. 

Σύμφωνα με τον ίδιο, η Γερμανία ήταν ένα από τα βασικά εμπόδια στην εμπορική συμφωνία ΗΠΑ-Ε.Ε., ενώ όπως ανέφερε, οι συζητήσεις για την TTIP έχουν "πεθάνει".

Με παρέμβασή μου στις 26/01/2017 ενώπιον της Επιτροπής Γεωργίας και Ανάπτυξης της Υπαίθρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, επισήμανα ότι ο κ. Τραμπ οδεύει προς μία οικονομική προστατευτική πολιτική που σκοπεύει στην ανάπτυξη της Αμερικανικής οικονομίας και στη στήριξη των συμφερόντων των Αμερικανών αγροτών. Βάσει αυτού, τόνισα ότι η Ε.Ε. πρέπει να επιστρέψει στις κλασσικές αρχές της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, ενισχύοντας τους αγρότες της Ένωσης και κυρίως του φτωχοποιημένου Νότου.

Η στροφή του κ. Τραμπ υπέρ του «έθνους-κράτους» αντιτίθεται στο μοντέλο της «ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης». Αυτό σημαίνει πιθανή ρήξη στις σχέσεις ΗΠΑ-Γερμανίας αλλά και ενθάρρυνση των άμεσων σχέσεων μεταξύ ΗΠΑ και των κρατών μελών της Ε.Ε., χωρίς τη διαμεσολάβηση των Βρυξελλών. Επομένως αλλάζουν και οι όροι συζήτησης ΗΠΑ και Ελλάδας.

 Οπωσδήποτε όμως, η Ελλάδα έχει να κερδίσει εξ’ αντικειμένου, λόγω της εξασθένισης της Γερμανικής Ευρώπης και της γραφειοκρατίας των Βρυξελλών που εκπροσωπούν τις θέσεις των δήθεν δανειστών της χώρας.

Η μεγάλη επίθεση κατά της Ε.Ε. έχει ξεκινήσει. ΗΠΑ, Ηνωμένο Βασίλειο και Ρωσία συντονίζουν τις ενέργειές τους. Ο κ. Τραμπ διαμήνυσε πως υπό την ηγεσία του η Ουάσιγκτον θα εργαστεί ώστε να υπογραφεί «γρήγορα» εμπορική συμφωνία με το Λονδίνο, ουσιαστικά ανατρέποντας την πολιτική Ομπάμα, που είχε συνδέσει τις αμερικανοβρετανικές εμπορικές σχέσεις με την TTIP και την αποτροπή του Brexit. 

Εφόσον συνεχιστεί αυτή η δυναμική, το ξήλωμα της Ε.Ε., ξεκινώντας από την Ευρωζώνη, τίθεται πλέον επί τάπητος από την Ουάσιγκτον η οποία ας μην ξεχνούμε ότι στα τέλη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου ακολουθώντας αντίστροφη πολιτική λόγω ΕΣΣΔ πίεσε συγκεκριμένα Δυτικοευρωπαϊκά κράτη να συνασπιστούν τότε στην ΕΚΑΧ και στην ΕΟΚ».


Νότης Μαριάς, Ανεξάρτητος Ευρωβουλευτής, Επικεφαλής του Πολιτικού Κινήματος Αντιμνημονιακοί Πολίτες, Καθηγητής Θεσμών της Ε.Ε. στο Πανεπιστήμιο Κρήτης



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου