Σάββατο 12 Σεπτεμβρίου 2015

O ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ Π.Ε. «Ο ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ» ΚΑΤΑΓΓΕΛΕΙ ΤΗΝ ΕΛΛΕΙΠΗ ΥΓΙΕΙΝΗ ΤΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΜΑΣ


ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΚΑΙ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΑ ΕΚΠΕΜΠΟΥΝ SOS! ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗ ΒΟΜΒΑ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΜΑΣ! ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ Η ΥΓΕΙΑ ΧΙΛΙΑΔΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ!




Άλυτο παραμένει το πρόβλημα της καθαριότητας των σχολικών μονάδων που δεν έχουν μόνιμο προσωπικό αλλά συμβασιούχες εργαζόμενες/ους στην καθαριότητα. Με βάση τη νομοθεσία δεν μπορούν να υπογραφούν συμβάσεις την προεκλογική περίοδο και η προηγούμενη καθώς και η υπηρεσιακή κυβέρνηση δεν μερίμνησαν για να έχει αντιμετωπιστεί το πρόβλημα εγκαίρως. 

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, οι συγκεκριμένες σχολικές μονάδες να είναι αυτή τη στιγμή εντελώς βρώμικες και φυσικά ακατάλληλες για να δεχτούν τους μαθητές/νήπια στις 11/9, μια και δεν έχουν καθαριστεί ποτέ εδώ και δυο μήνες λόγω έλλειψης προσωπικού! 

Το πρόβλημα μάλιστα, θα είναι ακόμα πιο οξυμένο όταν τα παιδιά θα περάσουν τις πόρτες των σχολείων και θα χρησιμοποιήσουν τους κοινόχρηστους χώρους, όπως τουαλέτες, οι οποίοι δε θα έχουν καθαριστεί και δεν θα υπάρχει προσωπικό να τις καθαρίσει μετά τη χρήση τους.

Με βάση τα παραπάνω απαιτούμε:

• Να γίνουν τώρα προσλήψεις και να υπογραφούν οι συμβάσεις ώστε τα σχολεία να καθαριστούν για να ανοίξουν
• Αν το πρόβλημα δεν αντιμετωπιστεί καλούμε όλους τους αρμόδιους φορείς (Δήμοι, Περιφερειακές διευθύνσεις, ΥΠΟΠΑΙΘ) να αποφασίσουν αναστολή λειτουργίας των συγκεκριμένων σχολικών μονάδων ως ότου αντιμετωπιστεί το πρόβλημα.
• Καταγγέλλουμε τις δημοτικές αρχές που δεν έχουν αντιμετωπίσει το πρόβλημα
Καλούμε τους συλλόγους διδασκόντων και τους/τις διευθυντές/ντριες των σχολικών μονάδων που δεν έχουν καθαρίστριες:
• Να συνεδριάσουν και με έγγραφό τους να δηλώνουν ότι η σχολική τους μονάδα δεν έχει καθαρίστρια/ή, δεν έχει καθαριστεί ώστε να υποδεχτεί με ασφάλεια τους μαθητές και να καλούν τις αρμόδιες υπηρεσίες να πάρουν όλα τα αναγκαία μέτρα. Το έγγραφο αυτό να σταλεί στην Α’ Διεύθυνση, στο Δήμο, στη ΔΕΠ και στη Σχολική Επιτροπή.
• Να ζητήσουν με έγγραφό τους επείγοντα έλεγχο καταλληλότητας λειτουργίας της σχολικής μονάδας των σχολικών χώρων από τις υγειονομικές επιτροπές
Ως σωματείο δηλώνουμε επίσης:
• Δε θα ανεχτούμε να χρησιμοποιηθεί το μόνιμο προσωπικό καθαριότητας που καλύπτει τις υπόλοιπες σχολικές μονάδες για να καμουφλαριστεί το πρόβλημα χωρίς να λυθεί
• Καταγγέλλουμε κάθε απόπειρα εκβιασμού των συναδέλφων καθαριστριών να δουλέψουν εθελοντικά κι απλήρωτα, χωρίς ασφάλιση, με την απειλή της μη επαναπρόσληψής τους. Καλούμε τα μέλη του σωματείου μας να αρνηθούν να παίξουν το ρόλο της εργοδοσίας, να μας ενημερώνουν αν συμβεί κάτι αντίστοιχο και δηλώνουμε ότι θα καταγγέλλεται επώνυμα όποιος/α πρόσωπο ή φορέας προβεί σε αντίστοιχους εκβιασμούς!
Επισημαίνουμε τα εξής:

Θεωρούμε ότι η κατάσταση αυτή είναι μεθοδευμένη. Στην πραγματικότητα βιώνουμε την πλήρη εγκατάλειψη της δημόσιας εκπαίδευσης η οποία καλείται να λειτουργεί χωρίς δημόσια φροντίδα. Τα σχολεία καλούνται να λειτουργήσουν χωρίς εκπαιδευτικούς, καθαρίστριες, σχολικούς φύλακες, κυλικεία… 

Τα σχολεία καλούνται να λειτουργήσουν όπως όπως, με όποιο προσωπικό έχουν επιτρέψει τα μνημόνια και η λεηλασία των δικαιωμάτων! Στόχος όλων αυτών είναι το φτηνό σχολείο, το σχολείο της αγοράς που λειτουργεί με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και που καλείται να καλύπτει τις ανάγκες του χωρίς κρατική μέριμνα. Ταυτόχρονα, στόχος είναι να πετάξει στο δρόμο τις καθαρίστριες που χρόνια τώρα, με μισθούς πείνας, με πολλά χαμένα μεροκάματα, με καθυστέρηση πληρωμών έως και 6 μήνες, καθαρίζουν τα σχολεία μας, για να τις αντικαταστήσει με ιδιωτικά συνεργεία καθαριότητας, όπου κυριαρχούν οι συνθήκες γαλέρας και οι μισθοί είναι εξωφρενικά μικροί.

Έχουμε επανειλημμένα δηλώσει την αντίθεσή μας στις συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα και την είσοδο μεγαλοεργολάβων στα σχολεία που οδηγούν στην απογείωση του κόστος των υπηρεσιών, στην παροχή χαμηλής ποιότητας έργου και σε εργασιακές συνθήκες σκλαβοπάζαρου. Άλλωστε, η σημερινή κατάσταση αφήνει «το βασιλιά γυμνό». Αποκαλύπτεται ότι όσο τα δημόσια αγαθά θα αντιμετωπίζονται ως εμπορεύματα, όσο η μόνιμη και σταθερή εργασία με δικαιώματα θα χτυπιέται προς χάρην της ελαστικής εργασίας, τα κοινωνικά αγαθά θα συνθλίβονται στις συμπληγάδες.

Καλούμε όλα τα εκπαιδευτικά σωματεία να προχωρήσουν σε αντίστοιχες ενέργειες, να προστατεύσουμε με τον αγώνα μας την υγεία τον μαθητών μας και το δικαίωμά τους σε υγειονομικά ασφαλείς συνθήκες που να αντιστοιχούν στον 21ο αιώνα και να σταθούν αλληλέγγυα στο δίκαιο αγώνα των καθαριστριών των σχολείων, που διεξάγεται πανελλαδικά και να μην επιτρέψουν στα Δημοτικά Συμβούλια να εισάγουν τα σύγχρονα σκλαβοπάζαρα –συνεργεία καθαριότητας στα σχολεία.

Απαιτούμε:

• Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων καθαριστών-καθαριστριών, με σταθερή εργασία και πλήρη ασφαλιστικά δικαιώματα.
• Κανένας εργολάβος καθαρισμού ή συνεργείο μέσα στα σχολεία
• Μαζικές προσλήψεις καθαριστών-καθαριστριών και όχι εντατικοποίηση της δουλειάς τους
• Άμεση πληρωμή όλων των δεδουλευμένων
• Καμία σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα
• Άμεση τροποποίηση των συμβάσεων σε συμβάσεις αορίστου χρόνου

 ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ Π.Ε. «Ο ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ»




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου