Τετάρτη 28 Ιανουαρίου 2015

ΜΕΤΑ ΤΟ " ΟΧΙ" ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΣΕ ΕΥΡΩΠΑΪΚΕΣ ΚΥΡΩΣΕΙΣ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ, ΠΗΡΕ ΘΑΡΡΟΣ ΚΑΙ Η ΚΥΠΡΟΣ...

ΚΑΙ Η ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΛΕΕΙ ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΚΥΡΩΣΕΙΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ. ΙΣΩΣ ΕΛΛΑΔΑ ΚΥΠΡΟΣ ΠΡΟΒΑΛΛΟΥΝ ΒΕΤΟ ΣΤΗΝ Ε.Ε.



Να ασκήσει βέτο στις νέες κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας που ετοιμάζει η Ευρωπαική Ένωση προσανατολίζεται η κυβέρνηση της Ελλάδας σύμφωνα με πληροφορίες, οι οποίες ενισχύθηκαν χθες τόσο από την απάντηση που έδωσε με εντολή του Αλέξη Τσίπρα ο γ.γ. της κυβέρνησης Δημήτρης Τζανακόπουλος στην επίτροπο εξωτερικών υποθέσεων της Ε.Ε. Φ. Μογκερίνι όσο και από τα λεγόμενα του νέου υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά.

Μία τέτοια κίνηση συγκεντρώνει και τις περισσότερες πιθανότητες να εκδηλωθεί από ελληνικής πλευράς στην αυριανή έκτακτη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών. Πρίν από λίγη ώρα ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χουντής δήλωσε πώς «δεν συμφωνούμε με το πνεύμα των κυρώσεων κατά της Ρωσίας, το οποίο έχει δυσμενείς επιπτώσεις όχι μόνο στα αγροτικά όσο αφορά την οικονομία της δικής μας χώρας, αλλά και γενικότερα» και τόνισε πώς τις ελληνικές ενστάσεις θα τις διατυπώσει αύριο στη Σύνοδο των ΥΠΕΞ ο Νίκος Κοτζιάς.

Η άσκηση βέτο θα είχε ως αποτέλεσμα ένα εμφανές άνοιγμα προς τη Μόσχα με αναθέρμανση των διμερών σχέσεων και ασφαλώς την άρση του εμπάργκο που έχει επιβάλει η Ρωσία στα ελληνικά αγροτικά προιόντα.

Ταυτόχρονα όμως η Ελλάδα θα άνοιγε «μέτωπο» με την Ε.Ε. Κάτι όμως που μπορεί να επιδιώκει κατά κάποιο τρόπο η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα, προκειμένου να πιέσει με τη στήριξη της Ρωσίας σε μία λύση όσον αφορά στο θέμα του χρέους και της οικονομικής κρίσης που μαστίζει την Ελλάδα με ευθύνη των προηγούμενων κυβερνήσεων και την επιβολή της πολιτικής λιτότητας από τις Βρυξέλλες και το Βερολίνο. 

Δεν είναι καθ’ όλου τυχαίο, όπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες πώς αμέσως μετά την ορκωμοσία της κυβέρνησης ο πρώτος πρεσβευτής που μετέβη στο Μέγαρο Μαξίμου ήταν ο Ρώσος, ενώ ο Κινέζος ήταν αυτός που συναντήθηκε με τον Αλέξη Τσίπρα πριν ακόμη ορκισθεί η νέα κυβέρνηση. Είναι εμφανής η πρόθεση-επένδυση συνεργασίας με τη Ρωσία και την Κίνα. 

Κι αυτό γιατί οι Βρυξέλλες επιδεικνύουν μία αλαζονεία απέναντι στην Ελλάδα που ο Αλέξης Τσίπρας φαίνεται τουλάχιστον στη αρχή πώς δεν θέλει να ανεχθεί.

Το λέμε αυτό διότι στο παρασκήνιο αναφέρεται πως τη Δευτέρα επικοινώνησε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ με τον κ. Τσίπρα για να του εκφράσει τα συγχαρητήριά του για την εκλογική του νίκη και την ίδια στιγμή βρίσκονταν σε επικοινωνία και οι σύμβουλοι των δύο αντρών για τη δήλωση που θα εξέδιδε την επόμενη μέρα (χθές Τρίτη) το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο σχετικά με περαιτέρω κυρώσεις στη Ρωσία.

Από το γραφείο του Έλληνα πρωθυπουργού κατέστησαν σαφές ότι δεν είναι σε θέση να υπογράψουν κάτι τέτοιο, καθώς δεν είχε ορκιστεί ακόμα υπουργός Εξωτερικών. Συγχρόνως, η ελληνική πλευρά κατέθεσε και ενστάσεις πάνω στο θέμα, καθώς δεν υποστηρίζει τις κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας. Τελικά, το κείμενο εκδόθηκε χωρίς την ελληνική συγκατάθεση προκαλώντας την έντονη αντίδραση της κυβέρνηση προς της επίτροπο εξωτερικών υποθέσεων της Ε.Ε. Φ. Μογκερίνι. 

«Η δήλωση των "Αρχηγών Κρατών και Κυβερνήσεων της ΕΕ" που δημοσιεύθηκε σήμερα, κυκλοφόρησε χωρίς να έχει ακολουθηθεί η προβλεπόμενη διαδικασία για την εξασφάλιση συναίνεσης των κρατών-μελών και ειδικότερα χωρίς να εξασφαλισθεί η συναίνεση της Ελλάδας. Στο πλαίσιο αυτό υπογραμμίζεται ότι δεν έχει τη συναίνεση της χώρας μας», ήταν η απάντηση της ελληνικής κυβέρνησης.

Με την Ελλάδα συντάσεται και η Κύπρος που δηλώνει ότι δεν ενημερώθηκε επαρκώς για το θέμα και δεν της δόθηκε χρόνος προκειμένου να υπάρξουν διαβουλεύσεις για το ζήτημα αυτό με αποτέλεσμα να καταγγείλει τις ενέργειες του Ευρωπαικού Συμβουλίου και να δηλώσει ξεκάθαρα πώς διαφωνεί με τις κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας.

Αρνητική θα είναι η απάντηση της Κυπριακής Δημοκρατίας στην απαίτηση της Ε.Ε. για νέες κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας.

Μιλώντας στον ΑΣΤΡΑ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης τόνισε ότι οι κυρώσεις δεν έλυσαν το πρόβλημα.

Η μόνη οδός για την επίλυση του προβλήματος της Ουκρανίας, είπε, είναι η διπλωματική μέσω της εφαρμογής της συμφωνίας του Μίνσκ που υπέγραψαν και οι δύο πλευρές.

Ο Κ. Χριστοδουλίδης διευκρίνισε ότι δεν υπάρχει καμία απόφαση για νέες κυρώσεις. Εκείνο που υπάρχει, ανέφερε, είναι η πρόταση για να εξεταστούν από το συμβούλιο γενικών υποθέσεων πιθανά μέτρα.

Μόνο το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, σημείωσε μπορεί να πάρει την τελική απόφαση, που θα συνέλθει άτυπα στις 12 Φεβρουαρίου.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αποκάλυψε ότι χθες η Κ.Δ. εξέφρασε γραπτώς τη δυσαρέσκεια της ως προς τη διαδικασία που ακολουθήθηκε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, αφού η απαίτηση για απάντηση μέσα σε τρεις ώρες δεν έδινε κανένα περιθώριο για εξέταση της κατάστασης.
Στο παρελθόν, πρόσθεσε, δινόταν προθεσμία 24 ωρών για να απαντήσουν οι ηγέτες των κρατών μελών και όχι 3 ώρες όπως δόθηκαν τώρα.

Επομένως δεν αποκλείεται, Ελλάδα και Κύπρος να καταθέσουν από κοινού βέτο στις νέες κυρώσεις, που μεθοδεύουν οι Βρυξέλλες κατά της Ρωσίας, με πληροφορίες από την Λευκωσία να μεταδίδουν πώς δεν είναι μόνο αυτές οι δύο χώρες που αντιδρούν στη περαιτέρω ρήξη των σχέσεων Ε.Ε. και Ρωσίας, αλλά υπάρχουν και άλλες. 

Σημειώνεται ότι πρόκειται για τα δύο ελληνικά κράτη που οι Ευρωπαίοι "σύμμαχοι" τα έχουν κυριολεκτικά ισοπεδώσει με μνημόνια. Πρόκειται για τα δύο ελληνικά κράτη που οι Αμερικανοί "σύμμαχοι" τα έχουν αφήσει έκθετα απέναντι στην τουρκική επιθετικότητα και επιδιώκουν μάλιστα την κατάλυση της νόμιμης Κυπριακής Δημοκρατίας μέσω ενός νέου σχεδίου Ανάν.

Πρόκειται για τα δύο ορθόδοξα κράτη της ΕΕ που Βρυξελλες και Ουάσιγκτον τα έχουν στρέψει μέχρι τώρα εναντίον του φυσικού ομόδοξου συμμάχου, της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

Είναι σαφές πώς η νέα κυβέρνηση εγκαινιάζει και νέα εξωτερική πολιτική με γνώμονα την προάσπιση των συμφερόντων της Ελλάδας και όχι της υποταγής και της ακολουθίας των Βρυξελλών.

ΠΗΓΗ ΓΙΑ ΤΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου