Τρίτη 22 Μαΐου 2012

ΟΙ ΑΓΟΡΕΣ ΒΙΑΖΟΝΤΑΙ ΝΑ ΜΑΣ ΒΓΑΛΟΥΝ ΑΠΟ ΤΗ ΖΩΝΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩ

ΕΝΑΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΠΙΣΗΜΟΥΣ ΠΑΠΑΓΑΛΟΥΣ ΤΩΝ ΑΓΟΡΩΝ,
Ο ΡΟΥΜΠΙΝΙ, ΑΠΟΔΕΙΚΝΥΕΙ ΜΕ ΤΑ ΛΕΓΟΜΕΝΑ ΤΟΥ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΛΕΓΑΜΕ ΠΑΝΤΑ, ΟΤΙ ΣΧΕΔΙΑΖΟΥΝ ΝΑ ΜΑΣ ΠΑΝΕ ΣΕ ΔΡΑΧΜΗ ΚΟΥΡΕΛΟΧΑΡΤΟ




Νουριέλ Ρουμπινί:
Η ελληνική τραγωδία πλησιάζει στο τέλος της



Η ελληνική τραγωδία φτάνει στο τέλος της φέτος ή του χρόνου, με την Ελλάδα να χρεοκοπεί και να βγαίνει από την ευρωζώνη, ισχυρίζεται σε άρθρο του ο οικονομολόγος Νουριέλ Ρουμπινί.

Ο Ρουμπινί ισχυρίζεται πως είναι λάθος να καθυστερείτε η έξοδος της χώρας από το κοινό νόμισμα μέχρι τις επόμενες εκλογές. Υποστηρίζει πως έστω και αν προκύψει μία κυβέρνηση η οποία εγγυηθεί την πιστή εφαρμογή του προγράμματος και των συνακόλουθων μέτρων, δεν πρόκειται να επανέρθουν η ανάπτυξη και η παραγωγικότητα.



 Η Ελλάδα είναι εγκλωβισμένη σε έναν φαύλο κύκλο έλλειψης ανταγωνιστικότητας, με σημαντικά εξωτερικά χρέη και ύφεση που συνεχώς κλιμακώνεται. Ο μόνος τρόπος για να σταματήσει αυτό, υποστηρίζει ο Ρουμπινί, είναι η ελεγχόμενη χρεοκοπία και η έξοδός της από την ευρωζώνη, που θα συντονιστεί και θα χρηματοδοτηθεί από την ΕΚΤ, την ΕΕ και την ΕΚΤ.


 
Η πρόσφατη αναδιάρθρωση της ελληνικής οικονομίας, υπό την επίβλεψη της τρόικα, προσέφερε λιγότερη απαλλαγή χρέους από όση χρειάζεται η χώρα. Αλλά έστω και με μία σημαντικότερη αναδιάρθρωση του χρέους, συνεχίζει ο Ρουμπινί, η χώρα θα εξακολουθούσε να αντιμετωπίζει προβλήματα ανταγωνιστικότητας, με την επιστροφή στην ανάπτυξη να είναι απίθανη.

 
Η αποκατάσταση της ανταγωνιστικότητας στην Ελλάδα, σύμφωνα με τον οικονομολόγο, θα είναι εφικτή μόνο όταν η Ελλάδα μπορέσει να προχωρήσει στην υποτίμηση του νομίσματός της.

 
Παράλληλα, ο Ρουμπινί εκτιμάει ότι η έξοδος της χώρας από την ευρωζώνη δεν θα προκαλέσει τη μετάδοση του προβλήματος σε άλλες χώρες της Ευρωζώνης, καθώς οι χώρες αυτές παρουσιάζουν ήδη παρόμοια προβλήματα.


 
ΣΧΟΛΙΟ ΟΙΜΟΥ-ΑΘΗΝΑΣ

Απλά να θυμίσουμε ότι ο Ανδρέας Αθηναίος στην


 
τόνισε ότι όσοι λένε για υποτίμηση, ή είναι αδαείς (και ο Ρουμπινί σίγουρα δεν είναι) ή είναι πράκτορες που διαφημίζουν την πραμάτεια των αγορών.

Επίσης να θυμίσουμε ότι στην σχετική ανάρτησή μας


ο Bob Chapman λέει ξεκάθαρα ότι είναι σχεδιασμένο να επιστρέψουν όλοι στα εθνικά νομίσματα...


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου