Τρίτη 12 Μαΐου 2015

ΝΑ ΓΙΑΤΙ ΕΝΩ ΜΑΣ ΘΕΛΟΥΝ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΖΩΝΗ ΕΜΕΙΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΦΥΓΟΥΜΕ....


BLOOMBERG: ΑΠΟ ΤΙΣ 70 ΧΩΡΕΣ ΠΟΥ ΕΦΥΓΑΝ ΑΠΟ ΕΞΑΡΤΩΜΕΝΟ ΝΟΜΙΣΜΑ ΟΙ 65 ΜΠΗΚΑΝ ΣΕ ΤΡΟΧΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ 




ΕΡΕΥΝΑ ΑΠΟ ΤΟ 1945 ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ

Το πρακτορείο Bloomberg αποκαλύπτει μία μελέτη που έγινε πρόσφατα για την περίοδο από το 1945 έως σήμερα και η οποία δείχνει πως από τις 70 χώρες που εγκατέλειψαν κάποιο ομαδικό νόμισμα και τύπωσαν δικό τους, μία μόνο μικρή μειοψηφία των χωρών αυτών ζημιώθηκε, ενώ στην πλειονότητά τους μετά από ορισμένα και μικρής έκτασης προβλήματα μπήκαν και πάλι σε τροχιά ανάπτυξης προς όφελος των λαών τους. 


Η μελέτη αυτή σίγουρα αποτελεί «χαστούκι» στο κατεστημένο στην Ελλάδα που μέσω των συστημικών ΜΜΕ τρομοκρατούν τον ελληνικό λαό πως αν η χώρα βγει από την Ευρωζώνη θα διαλυθεί, θα έρθει η συντέλεια, δεν θα έχουμε να φάμε κλπ και απειλούν και εκβιάζουν την κυβέρνηση εκπροσωπώντας ξεκάθαρα τα συμφέροντα των δανειστών. 

Είναι πολλά τα λεφτά βλέπετε, όπως και εκείνα που θα κληθούν να πληρώσουν για τις τηλεοπτικές άδειες… 

Σύμφωνα λοιπόν με το πρακτορείο Bloomberg και τον επικεφαλής οικονομολόγο της Oxford Economics, Άνταμ Σλέιτερ, η ιστορία δείχνει πως αν η Ελλάδα εγκαταλείψει το ευρώ αυτό όχι μόνο δεν σημαίνει ότι θα επέλθει καταστροφή αλλά μάλλον σημαίνει ανάκαμψη και επιστροφή στην ανάπτυξη. 

Συγκεκριμένα για την Ελλάδα το άρθρο αναφέρει ότι ενώ το ΑΕΠ ίσως θα υποχωρούσε (κατά 10%), αυτή η πτώση θα ήταν περιορισμένη και η οικονομία θα αποκτούσε κάποια απαραίτητα πλεονεκτήματα που θα την οδηγούσαν ξανά πίσω στην ανάπτυξη (σημειώνεται πως στα χρόνια του μνημονίου το ΑΕΠ έχει υποστεί μείωση κατά 25%). 

Αυτά τα "ορισμένα πλεονεκτήματα που λέει αλλά δεν συγκεκριμενοποιεί το Bloomberg είναι πολύ απλά η δωρεάν έκδοση και ο απόλυτος έλεγχος του νομίσματος! Ενώ τώρα περιμένουμε τον Ντράγκι και την ΕΚΤ να μας πουλήσουν τα ευρώ που δικαιούμαστε δωρεάν!!! Και ο Ντράγκι μπορεί να μας αρνείται να μας πουλήσει τα δικά μας ευρώ!!!  


Εξηγεί ο Σλέιτερ πως «το πιο πιθανό αποτέλεσμα αν η Ελλάδα φύγει από το ευρώ, είναι ότι θα υπάρξει μια σημαντική πτώση του ΑΕΠ στην αρχή, αλλά τα στοιχεία του παρελθόντος δείχνουν ότι θα μπορούσε να έχει ισχυρή ανάκαμψη. Πολλά εξαρτώνται από το πώς γίνεται η διαχείριση της μετάβασης».

Αυτό είναι απόλυτα σωστό καθώς πρέπει να προσεχθεί η ισοτιμία, ο έλεγχος του νομίσματος μέσω ελέγχου (κρατικοποίησης) της ιδιωτικής σήμερα και μόνο κατ΄όνομα Τράπεζας της Ελλάδος και η εξασφάλιση συνεργασιών με ισχυρές χώρες (π.χ. Ρωσία, Κίνα) ώστε το εξωτερικό ισοζύγιο πληρωμών να μην έχει προβλήματα παρά μόνο κατά την μετάβαση. 


Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Σλέιτερ, η αλλαγή των νομισμάτων επιφέρει μια μέση αύξηση στην ανάπτυξη της τάξης του 2,7% κατά μέσο, τη χρονιά του «διαζυγίου» και μια αύξηση 3,2% κατά μέσο, σε σύγκριση με τη χρονιά πριν αποφασιστεί η αποχώρηση από το παλιό νόμισμα.

 Μόλις το 8% των 70 χωρών (πρακτικά 5 χώρες) είδαν σοβαρές απώλειες από μια  κίνηση αποχώρησης από κοινό νόμισμα, όπως η Λετονία όταν αποχώρησε από τη Σοβιετική Ένωση που νομισματικά ουδεμία σχέση έχει με την απάνθρωπη ευρωζώνη.

Ο Σλέιτερ αναφέρει πως εμφανίζεται μια ανθεκτικότητα σε χώρες που αποχωρίστηκαν ένα κοινό νόμισμά για κάποιο δικό τους, έτσι που να μην συνοδεύεται η απόφασή τους με σοβαρές οικονομικές κρίσεις. 

Κατά τον ίδιο, η Ελλάδα θα μπορούσε να ωφεληθεί στον τομέα των εξαγωγών. Με το να χρεοκοπήσει, η Ελλάδα θα μπορούσε να βρει τα δημοσιονομικά περιθώρια για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών δίχως να βλάψει τα νοικοκυριά. Μάλιστα, όταν θα περάσει το πρώτο σοκ του Grexit, οι αγορές θα μπορούσαν να τρέξουν.

Αυτό δείχνει ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να περπατήσει εκτός του ευρώ με ένα μικρό βραχυπρόθεσμο κόστος.«Υπάρχει ένας ανοδικός κίνδυνος – εάν η Ελλάδα είναι καλά οργανωμένη, οι ιστορικές εμπειρίες δείχνουν πως το Grexit θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια μικρότερη πτώση από αυτή που θα περίμενε κανείς αρχικά. Πάντως, θα μπορούσε να προκαλέσει κάποια αναταραχή στις χρηματοπιστωτικές αγορές».

Ακριβώς αυτός είναι και ένας μεγάλος φόβος για τους Ευρωπαίους και όχι μόνο. Να καταφέρει η Ελλάδα να σταθεί στα πόδια της μετά από ένα Grexit και να ξηλωθεί όλο το οικοδόμημα της Ευρωζώνης.

Αυτόν τον φόβο των ευρωτοκογλύφων είναι που ευχόμαστε όλοι οι Έλληνες πατριώτες!



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου