Τετάρτη 21 Μαρτίου 2018

ΑΚΥΡΩΣΕ ΤΟ ΣτΕ ΤΙΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΗΝ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΩΝ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΩΝ


ΣτΕ:«ΟΙ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΩΝ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΩΝ ΚΛΟΝΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ». ΣΥΡΙΖΑ: «ΣΚΟΤΑΔΙΣΤΙΚΕΣ ΑΠΟΨΕΙΣ»


Η Ολομέλεια του ΣτΕ έκρινε αντισυνταγματικό το πρόγραμμά των Θρησκευτικών, καθώς «κλονίζει τη θρησκευτική χριστιανική συνείδηση».

Συγκεκριμένα, ακύρωσε το Συμβούλιο της Επικρατείας σε έκτακτη συνεδρίαση του σε σχηματισμό Ολομέλειας, την υπουργική απόφαση (του τέως υπουργού Παιδείας Νίκου Φίλη) με την οποία άλλαξε ο τρόπος διδασκαλίας των Θρησκευτικών.


Και αυτό γιατί κρίθηκε, πως η επίμαχη απόφαση κλονίζει την θρησκευτική χριστιανική συνείδηση, και συνεπώς είναι αντισυνταγματική αλλά και αντίθετη στην ΕΣΔΑ.

Ειδικότερα, με τους ανώτατους δικαστές, η υπουργική απόφαση αντιτίθεται:

-Στο άρθρο 16 του Συντάγματος το οποίο ορίζει ότι ότι η παιδεία αποτελεί βασική αποστολή του κράτους και μεταξύ των σκοπών της είναι η ανάπτυξη της εθνικής και θρησκευτικής συνείδησης. 

Με το πρόγραμμα σπουδών που εισάγεται για το Δημοτικό και το Γυμνάσιο «φαλκιδεύεται ο επιβαλλόμενος από τη συνταγματική αυτή διάταξη σκοπός της ανάπτυξης της Ορθόδοξης Χριστιανικής συνείδησης των μαθητών.

-Στο άρθρο 13 του Συντάγματος που κατοχυρώνει ως απαραβίαστη την ελευθερία της θρησκευτικής συνείδησης.

Η υπουργική απόφαση, σύμφωνα με τους δικαστές, κλονίζει την Ορθόδοξη Χριστιανική συνείδηση που πριν από την έναρξη του σχολικού βίου διαμορφώνουν οι μαθητές το πλαίσιο του οικογενειακού τους περιβάλλοντος. 

Μάλιστα, επειδή τα παιδιά δεν διαθέτουν την κριτική αντίληψη των ενηλίκων μπορεί να εκτραπούν από την Ορθόδοξη συνείδηση, με την διδασκαλία που προτείνεται μέσω της υπουγικής απόφασης.


-Προσβάλλεται η ΕΣΔΑ (ευρωπαϊκή σύμβαση δικαιωμάτων του ανθρώπου) γιατί στερεί από τους μαθητές του Ορθόδοξου Χριστιανικού δόγματος το δικαίωμα να διδάσκονται αποκλειστικά τα δόγματα, τις ηθικές αξίες και τις παραδόσεις της Ανατολικής Ορθοδόξου Εκκλησίας του Χριστού.

Επίσης, οι Σύμβουλοι της Επικρατείας σημειώνουν ότι το πρόγραμμα σπουδών παρουσιάζει σοβαρές ελλείψεις ως προς το περιεχόμενο της Ορθόδοξης Χριστιανικής διδασκαλίας, καθώς:

α) Δεν γίνεται αναφορά στην Αγία Ομοούσιο και Αδιαίρετο Τριάδα την οποία επικαλούνται στην επικεφαλίδα τους όλα τα Ελληνικά Συντάγματα και

β) Στη Γ΄ τάξη του Δημοτικού ο Ιησούς Χριστός παρουσιάζεται ως ξένος, ως προσδοκώμενος Μεσσίας, ως δάσκαλος που όλοι θαυμάζουν, ως αγαπημένος φίλος, όχι όμως ως Σωτήρας του κόσμου.

Στο ανώτατο δικαστήριο είχαν προσφύγει, η Ιερά Μητρόπολη Πειραιά, ο Μητροπολίτης Πειραιώς Σεραφείμ Μεντζελοπουλος, η Εστία Πατερικών Μελετών, γονείς , καθώς και άλλοι φορείς, ζητώντας την ακύρωση της υπουργικής απόφασης με την οποία όπως έλεγαν επέρχεται ριζική αλλαγή στο χαρακτήρα του μαθήματος των θρησκευτικών, αλλοιώνοντας «τον από ιδρύσεως του Ελληνικού κράτους μέχρι σήμερα ορθόδοξο χαρακτήρα του».

Σφοδρή επίθεση του υπ. Παιδείας στο ΣτΕ σχετικά με την απόφαση για τα θρησκευτικά

Ολομέτωπη «επίθεση» εξαπέυσε το υπουργείο Παιδείας ενάντια στο ΣτΕ, σχετικά με την ακύρωση της απόφασης του πρώην υπουργού Νίκου Φίλη να αλλάξει τον τρόπο διδασκαλίας των θρησκευτικών.

Με δελτίο τύπου, το υπουργείο Παιδείας χαρακτηρίζει την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας αναχρονιστική, καθώς όπως λέει γυρίζει την κοινωνία πολλά χρόνια πίσω.

Τονίζει χαρακτηριστικά πως η απόφαση αυτή ταυτίζεται με ακραίες και σκοταδιστικές απόψεις θεολογικών κύκλων, ενώ αναφέρει η αλλαγή στον τρόπο διδασκαλίας των θρησκευτικών έχει γίνει δεκτή από εκπαιδευτικούς και μαθητές.

Αναλυτικά το δελτίο τύπου

«Το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων πληροφορήθηκε από επιλεκτικές διαρροές απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ για τη διδασκαλία του μαθήματος των Θρησκευτικών στο Δημοτικό και στο Γυμνάσιο.

Το Υπουργείο σέβεται τις δικαστικές αποφάσεις, οι οποίες ωστόσο και αυτές κρίνονται ως προς τα αποτελέσματά τους και ως προς το σκεπτικό τους.

Η συγκεκριμένη απόφαση πηγαίνει την εκπαίδευση και την κοινωνία πολλά χρόνια πίσω, καθώς ταυτίζεται και συντάσσεται με απόψεις ακραίων και σκοταδιστικών θεολογικών κύκλων.

Το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων δηλώνει αποφασισμένο να συνεχίσει το έργο της ανανέωσης, του πλουραλισμού και του εκδημοκρατισμού των προγραμμάτων σπουδών και των διδακτικών υλικών όλων των βαθμίδων.

Σημειώνεται δε, ότι η νέα διδασκαλία του μαθήματος των Θρησκευτικών έχει ενσωματωθεί πλήρως και έχει γίνει απολύτως αποδεκτή από εκπαιδευτικούς και μαθητές γιατί αποτελούσε ώριμο αίτημα της ελληνικής κοινωνίας.

Το Υπουργείο, τέλος, θα τοποθετηθεί εκ νέου για το θέμα όταν κοινοποιηθεί η απόφαση».

ΣΥΡΙΖΑ κατά ΣτΕ για τα θρησκευτικά: Σκοταδιστικές απόψεις ακραίων θεολογούντων

Κατά του Συμβουλίου της Επικρατείας στράφηκε ο ΣΥΡΙΖΑ, μετά την απόφαση της Ολομέλειας που έκρινε αντισυνταγματικό το πρόγραμμα των Θρησκευτικών, ακυρώνοντας την υπουργική απόφαση του Νίκου Φίλη.

Το σκεπτικό είναι βγαλμένο από εποχές αλήστου μνήμης, το οποίο προσομοιάζει με σκοταδιστικές απόψεις ακραίων θεολογούντων, αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωση.

Ακόμη, καλεί το υπουργείο Παιδείας να συνεχίσει απαρέγκλιτα τον εκσυγχρονισμό των προγραμμάτων διδασκαλίας.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ:

«Η απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ για τη διδασκαλία του μαθήματος των Θρησκευτικών στο Δημοτικό και στο Γυμνάσιο βασίζεται, σύμφωνα σε όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας, σε ένα σκεπτικό βγαλμένο από εποχές αλήστου μνήμης, το οποίο προσομοιάζει με σκοταδιστικές απόψεις ακραίων θεολογούντων.

Η εκπαίδευση οφείλει να καλλιεργεί την κριτική σκέψη, να προάγει τις αρχές και τις αξίες της Ελευθερίας, της Δημοκρατίας, της συνύπαρξης με την διαφορετικότητα. 

Καλούμε το Υπουργείο Παιδείας να συνεχίσει απαρέγκλιτα το έργο της βαθιάς μεταρρύθμισης και του εκσυγχρονισμού των προγραμμάτων διδασκαλίας, που εδώ και καιρό έχει δρομολογήσει».


2 σχόλια:

  1. ΤΟ ΜΠΟΛΣΕΒΙΚΙΚΟ ΣΤΑΛΙΝΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΟΥ ΓΚΡΕΜΙΣΕ ΤΗΝ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ ΣΤΗΝ ΡΩΣΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΙΔΙΟ ΠΟΥ ΚΥΒΕΡΝΑΕΙ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΣΗΜΕΡΑ.ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΕΣΦΑΖΑΝ ΤΟΥΣ ΠΑΠΑΔΕΣ ΚΑΛΟΓΕΡΟΥΣ ΚΑΙ ΓΚΡΕΜΙΖΑΝ ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ.ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΑΝΤΙΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΗΣ Ν.Τ.Π.ΣΤΗΝ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΠΟΧΗ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟΝ κ. ΦΙΛΗ

    Ο κ. Φίλης, κρίνοντας απόφαση του ΣτΕ, χωρίς να μας πληροφορήσει για το περιεχόμενο του σκεπτικό της, ισχυρίστηκε σήμερα στην ΕΡΤ1, ότι η αναφορά στο προοίμιο του συντάγματος στην Αγία Τριάδα είναι επιστροφή στον μεσαίωνα και την παρομοίασε με την αναφορά στην "ελέω θεού Βασιλεία". Ισχυρίστηκε ακόμη ότι το άρθρο 3 του Συντάγματος πρέπει να καταργηθεί.
    Ο κ. Φίλης υπερηφανεύτηκε περαιτέρω ότι είναι αριστερός και δημοκράτης.
    Τίποτε από αυτά δεν ανταποκρίνεται στην ορθότητα των πολιτικών μας πραγμάτων και την αλήθεια των πραγματικών αναγκών της χώρας.
    1. Το προοίμιο του συντάγματός μας υιοθετήθηκε από την Α΄ Εθνική Συνέλευση της Επιδαύρου τον Ιανουάριο του 1822 στο "προσωρινό πολίτευμα της Ελλάδος" και έκτοτε υπάρχει σε όλα σχεδόν τα επόμενα κείμενα των συνταγμάτων της χώρας μας, οπότε μπορούμε να πούμε ότι αποτελεί πλέον συνταγματικό εθιμικό κανόνα. Περαιτέρω το προοίμιο είναι η νομική αποκρυστάλλωση και ενός των λόγων της εθνεγερσίας του 1821 που λαϊκά περιλαμβανόταν στη φράση ότι ο αγώνας εκείνος γινόταν και "για του Χριστού την Πίστη την Αγία".
    2. Τα συντάγματα αν όχι όλων, πάντως των περισσοτέρων ευρωπαϊκών χωρών είναι ψηφισμένα στο όνομα κάποιας υπερκείμενης και υπερδικαιικής αρχής, που απηχούν κυρίως την εθνική ιδιαιτερότητα του συγκεκριμένου λαού. Το έθνος μας εδώ και 2000 χρόνια έχει εναγκαλισθεί την Χριστιανική Πίστη και αυτήν ορθά την διακηρύττει στο ποιο επίσημο κείμενό του το Σύνταγμα.
    3. Ο Ελληνικός Λαός ταυτισμένος στην ιστορική του πορεία με την Εκκλησία του Χριστού, θέλει να διασφαλίσει την αταλάντευτη ορθόδοξη πίστη του από την οποιαδήποτε παρεκτροπή από τα δόγματά της, γι΄ αυτό καλώς υπάρχει η διάταξη του άρθρου 3, που θεσμοθετεί το αναπόσπαστο της ένωσής της δογματικά με όλες τις ορθόδοξες Εκκλησίες, την τήρηση των αποστολικών και συνοδικών κανόνων και ως προς την διοίκηση της Εκκλησίας της Ελλάδος την τήρηση των διατάξεων του Πατριαρχικού Τόμου του 1850 και της Συνοδικής Πράξεώς του του 1928.
    4. Το πόσο δημοκράτης και πόσο αριστερός είναι ο κ. Φίλης το απέδειξε με πράξεις: Δεν σεβάστηκε την θέληση του Λαού όπως εκφράστηκε με δημοψήφισμα της 5 Ιουλίου του 2015 με το οποίο είπε ΟΧΙ στα μνημόνια και που ως βουλευτής ψήφισε τον νόμο 4334/2015 (Φ.Ε.Κ. 80/16-7-2015 Τ.Α.) στον οποίο χαρακτηριστικά αναφέρεται επί λέξει: “Η κυβέρνηση πρέπει να συσκέπτεται και να συμφωνεί με τους θεσμούς για όλα τα σχέδια νόμου στους σχετικούς τομείς, με επαρκές χρονικό περιθώριο πριν την υποβολή τους για δημόσια διαβούλευση ή το κοινοβούλιο....” Δηλαδή ψήφισε διάταξη με την οποία το κράτος μας, έχασε έμμεσα την αφεαυτής αυτοδυνάμως επιβαλλομένη ενιαία αδιαίρετη και αναπαλλοτρίωτη εξουσία του, ήτοι την κυριαρχία του, και επομένως αδυνατούν πλέον να λάβουν αυτογνώμονα αποφάσεις τα αρμόδια κατά το Σύνταγμα όργανά του. Επίσης ψήφισε όλα τα μέτρα σε βάρος του λαού που οι δανειστές μας μας επέβαλαν με το τρίτο μνημόνιο και στηρίζει την κυβέρνηση που υλοποιεί αυτά και όσα οι προηγούμενες δεν είχαν υλοποιήσει από τα προηγούμενα μνημόνια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή