Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2016

ΞΕΚΙΝΑΕΙ Ο ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΣ ΕΦΙΑΛΤΗΣ


BAYER ΚΑΙ MONSANTO:
 ΜΙΑ ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΗ ΠΟΥ ΘΑ ΜΑΣ ΟΔΗΓΗΣΕΙ ΣΤΟΝ ΘΑΝΑΤΟ 


Φωτογραφία για BAYER και MONSANTO: Μία συγχώνευση που θα μας οδηγήσει στον ΘΑΝΑΤΟ - Ξεκινάει ο Πραγματικός ΕΦΙΑΛΤΗΣ


Η Bayer θα αποτελέσει τον«Δούρειο Ίππο» της Monsanto που θα μπορέσει έτσι να κατακλύσει την ευρωπαϊκή αγορά με γενετικά τροποποιημένα (μεταλλαγμένα) προϊόντα Η μία εταιρεία συνεργάστηκε με τους ναζί και η άλλη ήταν υπεύθυνη για τον Παράγοντα Πορτοκαλί – το χημικό με το οποίο οι ΗΠΑ χτυπούσαν το Βιετνάμ. Τώρα συνασπίζονται προκειμένου να έχουν το μονοπώλιο των σπόρων και των φυτοφαρμάκων σε ολόκληρο τον πλανήτη.


Ο λόγος για τη Bayer και την Monsanto. Όπως έγινε εδώ και λίγες μέρες γνωστό το διοικητικό συμβούλιο της Monsanto ενέκρινε την προσφορά εξαγοράς ύψους 66 δισ. δολαρίων που κατέθεσε η Bayer και πλέον αναμένονται οι επίσημες ανακοινώσεις για την κολοσσιαία συμφωνία.

Με το «γάμο» αυτό θα δημιουργηθεί η μεγαλύτερη παγκοσμίως εταιρεία στους τομείς των σπόρων και των αγροχημικών, με ετήσιες πωλήσεις άνω των 66 δισ. δολαρίων. Παράλληλα η Bayer θα αποτελέσει τον«Δούρειο Ίππο» της Monsanto που θα μπορέσει έτσι να κατακλύσει την ευρωπαϊκή αγορά με γενετικά τροποποιημένα (μεταλλαγμένα) προϊόντα.

«Ελέγξτε το πετρέλαιο και θα ελέγχετε έθνη.Ελέγξτε το φαγητό και θα ελέγχετε τον κόσμο».Χένρι Κίσινγκερ 1974

Αυτό είναι το μέλλον. Τι συμβαίνει όμως με το παρελθόν των δυο εταιρειών;

Η Bayer τότε και τώρα

Δυο φίλοι που έφτιαχναν βαφές από λιθανθρακόπισσα ξεκίνησαν την Bayer το 1863. Η εταιρεία τελικά εξελίχθηκε σε μια τεράστια εταιρεία χημικών και φαρμάκων που απέκτησε ιδιαίτερη φήμη για την εισαγωγή ηρωίνης – ως φάρμακο για το βήχα – το 1896 και στη συνέχεια της ασπιρίνης το 1899. Σύμφωνα με το Bloomberg, η εταιρεία συνεργάστηκε, ως ανάδοχος, με τους ναζί κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και χρησιμοποίησε ανθρώπους σε καθεστώς καταναγκαστικής εργασίας.

Σήμερα η εταιρεία εδρεύει στο Λεβερκούζεν της Γερμανίας φτιάχνει φάρμακα και διαθέτει επιστημονική μονάδα για τις αγροτικές καλλιέργειες που δημιουργεί ζιζανιοκτόνα και εντομοκτόνα. Ο στόχος της εταιρείας είναι να κυριαρχήσει στην αγορά των χημικών και φαρμάκων για ανθρώπους, φυτά και ζώα.

Η Monsanto τότε και τώρα 

Η Monsanto ιδρύθηκε το 1901 αρχικά ως εταιρεία που έφτιαχνε πρόσθετα για τρόφιμα, όπως σακχαρίνη. Αργότερα, επεκτάθηκε δημιουργώντας βιομηχανικές και χημικές ουσίες, φαρμακευτικά προϊόντα και γεωργικά προϊόντα.

Είναι διάσημη για τη δημιουργία μερικών άκρως αμφιλεγόμενων και πολύ τοξικών ουσιών, όπως τα πολυχλωριωμένα διφαινύλια (ευρέως γνωστά ως PCBs) και τον διαβόητο «Πορτοκαλί Παράγοντα» (Agent Orange) που χρησιμοποίησε ο στρατός των ΗΠΑ στο Βιετνάμ.

Ήταν ένα φυτοκτόνο που χρησιμοποιήθηκε για την απογύμνωση των δασών του Βιετνάμ όπου έβρισκαν κάλυψη και τροφή οι Βιετκόνγκ. Το 2,4,5-Τ που χρησιμοποιήθηκε για την δημιουργία του παράγοντα βρέθηκε αργότερα να περιέχει την 2,3,7,8 – τετραχλοροδιβενζοδιοξυνη, μια εξαιρετικά τοξική ουσία.

Ο «Πορτοκαλί Παράγοντας» που ονομάστηκε έτσι από τις πορτοκαλί ρίγες των βαρελιών (200Λ) μέσα στα οποία μεταφερόταν σκότωσε ή ακρωτηρίασε πάνω από 400.000 ανθρώπους και είναι υπεύθυνη για 500.000 παιδιά γεννημένα με δυσμορφίες.

Τη δεκαετία του 1970 η Monsanto έφτιαξε και έριξε στο εμπόριο το ζιζανιοκτόνο Roundup και δέκα χρόνια αργότερα δημιούργησε γενετικά τροποποιημένους σπόρους καλαμποκιού και σόγιας.

Ένας διαβολικός γάμος

Η εξαγορά της Monsanto από τη Bayer μπορεί να βρει μπροστά της αντιμονοπωλιακά εμπόδια τα οποία θα κληθεί να ξεπεράσει.

Προς το παρόν οι αντιδράσεις είναι σφοδρές καθώς πολλοί είναι αυτοί που συνδέουν την κίνηση της Bayer με τις εν εξελίξει συζητήσεις για την TTIP.

Επίσης το καμάρι της γερμανικής βιομηχανίας φαρμάκων και χημικών μπορεί να εντυπωσίασε τους επενδυτές την επιθετική κίνησή της, όχι όμως και την κοινή γνώμη της Γερμανίας που σε μεγάλο βαθμό αναγνωρίζει τον «δαίμονα» στη Monsanto, τους γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς της και το ζιζανιοκτόνο της Roundup.

Σε κάθε περίπτωση η Monsanto ψάχνει τρόπους να διεισδύσει στην ευρωπαϊκή αγορά και να μπορεί να αποφασίζει «τι θα βάζει ο καταναλωτής στο τραπέζι του», διότι μέσω των προσφορών «όλα σε ένα» (σπόροι και ειδικά γι’ αυτούς λιπάσματα, φυτοφάρμακα κλπ) και έτσι θα μπορεί να επιβάλλει στους αγρότες τι να φυτέψουν και πώς να το καλλιεργήσουν.

Θα χρηματοδοτήσει ο Ντράγκι την… εξαγορά της Monsanto;

Το στοιχείο που δίνει μάλλον πρωτοφανή διάσταση στην επιχείρηση επιθετικής εξαγοράς από την Bayer είναι εκείνο που εμπλέκει -εμμέσως μεν, καθαρά δε- την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στην χρηματοδότηση του deal.

Είναι ένα στοιχείο που αναδεικνύει το Reuters, με διεθνείς αναλυτές να επισημαίνουν ότι τα χρήματα που ρίχνει η ΕΚΤ στην αγορά, στο πλαίσιο της ποσοτικής χαλάρωσης, μέσω της αγοράς εταιρικών ομολόγων, μπορούν να χρησιμοποιηθούν για συγχωνεύσεις και εξαγορές εταιρειών – εν προκειμένω, να χρησιμοποιηθούν από τη Bayer για την εξαγορά της Monsanto.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου