Παρασκευή 1 Απριλίου 2016

ΜΙΑ ΜΕΤΡΙΟΠΑΘΗΣ ΚΑΙ ΨΥΧΡΑΙΜΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΟΥ ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΤΟΠΙΟΥ ΚΑΙ ΤΩΝ ΠΕΡΙΞ ΑΥΤΟΥ ΠΑΙΓΝΙΩΝ...



ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ, ΧΕΙΡΑΓΩΓΗΣΗ, ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ, ΤΟΥΡΚΙΑ: ΥΠΟΚΡΙΤΙΚΑ ΔΑΚΡΥΑ… 





Γράφει ο Δημήτρης Σκουτέρης* 


Η τρομοκρατία από όπου και αν προέρχεται είναι καταδικαστέα! Η αφαίρεση ζωής, ακόμα και η απειλή κατά της ζωής είναι καταδικαστέα! Δεν υπάρχει πιο αποτρόπαια πράξη. Πράξη δειλίας, ανευθυνότητας, υποκριτικά «πολιτική» ή «θρησευτική», ή «ιδεολογική», ή πολιτιστκή, ότι και αν επικαλούνται ως άλοθι οι τρομοκράτες. 


Αν είναι, πανθομολογούμενα καταδικαστέα η τρομοκρατία (ατόμων ή ομάδων), ομοίως αναμένουμε παρόμοια καταδίκη και για την τρομοκρατία των κρατικών μορφωμάτων, όπως για παράδειγμα, η Τουρκία. Η Τουρκία που δεν έχει καταδικαστεί για την γεννοκτονία των Αρμενίων, την γεννοκτονία των Ποντίων, την εν δυνάμει γεννοκτονία των Κούρδων, την εισβολή και κατοχή μέρους του Ανεξάρτητου Κράτους της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η Τουρκία, που τεκμηριωμένα «ξέπλενε» πετρέλαιο και χρήματα του παγκόσμιου (όπως εξελίσσεται) τρομοκράτη, του «Ισλαμικού Κράτους», που το υποστήριξε παντοιοτρόπως και σήμερα επιδιώκει τον ρόλο του προνομιακού συνομιλητή με την Ε.Ε.

Τα δάκρυα για τα θύματα στις Βρυξέλλες των απανταχού πολιτικών, κυρίως «Ευρωπαίων» και Αράβων, αλλά και κάποιων ημεδαπών πολιτικών, μηδέ και δημοσιολογούντων στα ΜΜΕ εξαιρουμένων, είναι υποκριτικά, είναι κροκοδείλια. Ας αφήσουν τους συγγενείς των θυμάτων να κλάψουν ήσυχα τους ανθρώπους τους. 

Είναι κροκοδείλια τα δάκρυα γιατί όλοι αυτοί, συνέβαλαν στην γέννεση αυτού του νέου τύπου τρομοκράτη, αυτοί με τα «λάθη και παραλήψεις τους» έστρωσαν το χαλί της εμφάνισης του Ισλαμικού κράτους . 

Ο ISIS προέκυψε από το πουθενά; Το Ι.Κ. προήλθε από παρθενογέννηση; Οι ισλαμοφασίστες Ευρωπαίοι τρομοκράτες-μακελάρηδες (2ης και 3ης γενιάς μετανάστες βέβαια, που όμως γεννήθηκαν-μεγάλωσαν-σπούδασαν-εργάσθηκαν(?) στην Ευρώπη) ξύπνησαν ένα πρωί και ξαφνικά αποφάσισαν να επιτελέσουν το και καλά, δήθεν, «ιερό τους καθήκον»; Ποιοί ωφελήθηκαν, για παράδειγμα, από την καταβαράθρωση της τιμής του πετρελαίου, λόγω της πειρατικής εμπορίας από το Ι.Κ.και την Τουρκία; Μεσομακροπρόθεσμα ποιοί τελικά θα κερδίσουν από αυτήν την εκτεταμένη αποσταθεροποίηση Ευρώπης αλλά και Ευρασίας; Οι γεωστρατηγικές ισορροπίες πώς θα επαναδιαμορφωθούν, προς όφελος ποίων; 


Και η Παγκόσμια οικονομία πώς θα εξελιχθεί, πόσο θα επηρεαστεί; Θα αποφευχθεί η κατάρευσή της, που ενδεχομένως θα οδηγήσει σε ολοκληρωτικό ή στην καλύτερη περίπτωση σε περιφερειακούς πολέμους; Θα υπάρξει ανάπτυξη με αξιοποίηση των τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών και κύριο όχημα την πλήρη παγκοσμιοποίηση του εμπορίου (ελεγχόμενο κατά βάσιν από ΗΠΑ μέσω των συμφωνιών χωρών του Ειρηνικού/ TPP και της Διατλαντικής εταιρικής σχέσης με την Ε.Ε ,τηνTTIP ); Ή θα παραμείνουμε στον ιδεαλισμό του νεοφιλελευθερισμού για την καπιταλιστική συσσώρευση και ολοκλήρωση,μέσω της άνισης ανταλλαγής, κάτι που αν εξακολουθήσει να υφίσταται μαθηματικά θα οδηγήσει σε παγκόσμια οικονομική κατάρρευση και πόλεμο; 

Σε αυτές τις κρίσιμες ιστορικά στιγμές η Ευρώπη, η Ε.Ε. δεν διαθέτει δυστυχώς ικανή πολιτική ηγεσία. Οι πολιτικά νάνοι, που προΐστανται είτε των κυβερνήσεων, είτε της Ε.Ε. δέσμιοι του κράματος πότε των νεοφιλελεύθερων,πότε των εθνικιστικών τους πολιτικών επιλογών, αδυνατούν να κατανοήσουν την πραγματικότητα, τους κινδύνους,τις προκλήσεις ακόμα και τις ευκαιρίες. 

Οι ανιστόρητοι αυτοί «πολιτικοί» θα πρέπει, όμως, να αντιληφθούν και να αναλάβουν και τις δικές τους ευθύνες τους για: 
– τα χιλιάδες θύματα που θανατώθηκαν-βασανίστηκαν και εξανδραπονδίσθηκαν από το ΙΚ στη διάρκεια του πολέμου σε Ιράκ-Συρία, 

– τις στρατιές των προσφύγων, 

– τα εκατομμύρια των οικονομικών μεταναστών, 

– τα θύματα των ισλαμοφασιστικών επιθέσεων σε Ευρώπη και αλλαχού 

– τα θύματα της οικονομικήςκρίσης (μόνο στην Ελλάδα θρηνούμε 7000 ανθρώπους, που αυτοκτόνησαν).

Οι καιροί αλλάζουν με δραματικά ταχύτατους ρυθμούς, αλλά δυστυχώς η πολιτική ελιτ της Ευρώπης ιδιαίτερα δεν αντιλαμβάνεται το τσουνάμι των κοσμοϊστορικών αλλαγών. 


Είμαστε μάρτυρες, βρισκόμαστε μπροστά στην επιβολή μιας της Νέας τάξης πραγμάτων, δηλαδή του Νέου Παγκόσμιου Καταμερισμού Εργασίας, της Νέας Οικονομίας, της δημιουργίας Νέων Κρατικών Οντοτήτων και αυτοί, οι πολιτκά νάνοι, υποπίπτουν (για μια ακόμα φορά) στο τεράστιο στρατηγικό σφάλμα άρνησης της πραγματικότητας. Περί άλλων τυρβάζουν. 


Εμφανίζονται υποκριτικά,σήμερα, ως οι υπερασπιστές της Διεθνούς νομιμότητας-σταθερότητας-ασφάλειας, εγγυητές του δικαίου,των πανανθρώπινων αξιών, αλλά και περιχαρακωμένοι στα εθνικά τους σύνορα. Οποία αντίφαση!!! Ποιοί, οι ευκαιριακοί τιμητές ανθρώπων-λαών- εθνών. Τους θυμόμαστε να δίνουν τις μάχες τους για την επιβολή του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης της Ε.Ε., στην ουσία για την απόλυτη επικράτηση του Νεοφιλελευθερισμού.


Όπως τότε, έτσι και σήμερα επιχειρούν να μας αποπροσανατολίσουν, να μας χειραγωγήσουν για να σβήσουμε από τη μνήμη μας τις «συμμαχίες των προθύμων» κατά του ανύπαρκτου οπλοστασίου χημικών του Σαντάμ Χουσείν, κατά του Καντάφι στη Λιβύη, κατά του Άσσαντ στη Συρία, κατά της ενωμένης Γιουγκοσλαυίας. Ήταν τα Αμερικάνικα γεράκια, ο Κάμερον, η Μέρκελ, ο Σαρκοζύ (και αργότερα ο Ολάντ), ο Μπερλουσκόνι. Ήταν κάποιες πρώην κομμουνιστικές χώρες-τώρα μέλη της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ. Ναι αυτές οι χώρες, που τροφοδότησαν με 20 εκατομμύρια εσωτερικούς οικονομικούς μετανάστες την Ε.Ε. και σήμερα υψώνουν φράχτες στους πρόσφυγες. 


Ήταν συγκεκριμένοι υπερεθνικοί οργανισμοί και το σύστημα των αεριτζήδων της τραπεζοκρατίας και του χρηματιστηριακού κεφαλαίου, που επέβαλλαν λύσεις παγκόσμια και περιφερειακά, όπως η Ε.Ε (δηλαδή Γερμανοί και Γάλλοι) και το ΔΝΤ στις περιπτώσεις της Ελλάδας-Πορτογαλίας-Κύπρου-Ιρλανδίας. Ήταν η Παγκόσμια Τράπεζα,το ΔΝΤ, η ΕΚΤ που σε συνεργασία με το χρηματιστικό κεφάλαιο χειραγώγησαν Λαούς-Κυβερνήσεις-Κράτη και επέβαλλαν ένα νεοφιλελεύθερα δομημένο παγκόσμιο οικονομικό σύστημα. 


Σε μια ιστορική περίοδο και σε ένα περιβάλλον υψηλής τεχνολογίας, και άμεσης διάδοσης της πληροφορίας, η γνώση χάνεται μέσα στην πληροφορία για την πλειοψηφία του κόσμου, ενώ τα κατευθυνόμενα media, διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην διαμόρφωση της κοινωνικής γνώμης, αλλά και της αξιολόγησης των πληροφοριών. Η επιβολή του νεοφιλελευθερισμού, η επιβολή συγκεκριμένων γεωπολιτικών αλλαγών αλλα και πολιτικών απαιτεί ΧΕΙΡΑΓΩΓΗΜΕΝΗ κοινή γνώμη. Απαιτεί την μετάλλαξη όλων μας από Πολίτες σε Υπήκοους. Αυτό το ρόλο κλήθηκαν να παίξουν και τον έπαιξαν με επιτυχία συγκεκριμένα ΜΜΕ, εξωνημένοι «δημοσιογράφοι».Παραδείγματα άπειρα: 


1.Τα γερμανικά ΜΜΕ δεν ενημερώνουν αντικειμενικά για την Ελλάδα. Σύμφωνα λοιπόν με έρευνα στα 1.142 δημοσιεύματα διαφόρων γερμανικών εφημερίδων για το πρώτο εξάμηνο του 2015, «σε ποσοστό 26% τα άρθρα περιείχαν γνώμες και οι αξιολογήσεις των ίδιων των συντακτών και στο 45% των περιπτώσεων οι δημοσιογράφοι τοποθετούνταν αρνητικά απέναντι στην ελληνική κυβέρνηση. Μόνο 16% εκφράστηκε θετικά και 39% ουδέτερα». 2. Η βρετανική ταμπλόιντ εφημερίδα The Sun υποχρεώθηκε να δημοσιεύσει μια επανόρθωση, κατόπιν απαίτησης του βρετανικού ρυθμιστικού φορέα του Τύπου, διότι είχε γράψει τον περασμένο Νοέμβριο, επικαλούμενη μια δημοσκόπηση, ότι «ο ένας Βρετανός μουσουλμάνος στους πέντε» τρέφει αισθήματα συμπάθειας προς τους τζιχαντιστές, γεγονός που δεν ισχύει. 


Τα παραδείγματα για το ρόλο των ΜΜΕ, είναι ενδεικτικά. 





Η χειραγώγηση απαιτεί μια μακρά πορεία επεμβάσεων, που συμπεριλαμβάνει ιδιαίτερες τεχνικές. Ο Αμερικανός ακαδημαϊκός και στοχαστής, Νόαμ Τσόμσκι, έχει αναλύσει τις δέκα τεχνικές για τη χειραγώγηση της κοινής γνώμης (δείτε εδώ). 


Η χειραγώγηση, όμως, γίνεται και από τον αντίπαλο, δηλαδή ISIS, Ι.Κ. αλλά και από κάποια δήθεν αθώα πνευματικά-πολιτιστικά Μουσουλμανικά κέντρα που στήθηκαν και στήνονται με χρηματοδότηση των σουνιτών της Σαουδικής Αραβίας και Τουρκίας ανά τον κόσμο. Ο Πρόεδρος Ομπάμα μάλιστα κατηγόρησε τους Σαουδάραβες ότι χρηματοδοτώντας τα θρησκευτικά σχολεία στρατολόγησης Ουχάμπι σε Μέση Ανατολή και Απω Ανατολή ενισχύουν τον φονταμενταλισμό (δείτε εδώ). 


Αυτός ο ακήρυκτος πόλεμος χειραγώγησης θα δούμε να ενισχύεται διαρκώς.Το όποιο οικοδόμημα της χειραγώγησης είναι, όμως, τόσο σαθρό, που αρκεί μια στιγμή αφύπνισης από τον καθένα μας για να γκρεμιστεί. Υπό τον όρον ότι επιδιώκουμε να αποκτήσουμε την προσωπική αλλά και κοινωνική φιλοσοφική και πολιτισμική μας ταυτότητα. Μιά αυθεντική ταυτότητα μακριά από τον επικρατούντα σήμερα στην Ευρώπη «ανορθολογικό, αντικοινωνικό, αλλά και αντιαναπτυξιακό φονταμενταλισμό του φανταστικού χρήματος, προτεσταντικών εμμονών» (όπως ο Καθηγητής Νικήτας Χιωτίνης αναφέρει: δείτε εδώ). 


Όσο οι Ευρωπαϊκές ελιτ αρνούνται να αναμετρηθούν με τις σημερινές προκλήσεις του προσφυγικού-του μοντέλου ανάπτυξης-του νέου Παγκόσμιου καταμερισμού Εργασίας-της Νέας Οικονομίας, τόσο θα απομακρύνονται από τις πραγματικές λύσεις. Θα υποχρεώνονται για να πειθαναγκάσουν τους πολίτες-υπηκόους τους να προσφεύγουν στους τεχνικούς της χειραγώγησης, αλλά λύσεις δεν θα παράγουν με αποτέλεσμα την νομοτελειακή διάλυση της Ε.Ε, τουλάχιστον στη σημερινή της μορφή. Ήδη ο «παραδοσιακός σύμμαχος», οι ΗΠΑ κουνούν το μαντήλι της απομάκρυνσης σήμερα. Οι ΗΠΑ ρίχνουν το βάρος τους στον Ειρηνικό, συμμαχούν τακτικά με τους Ρώσους (εγκαταλείποντας τους εταίρους) στην Μέση Ανατολή και όχι μόνον. Κρατούν τους Ευρωπαίους ως εφεδρεία για να διατηρούν τη δυναμική της Περιφερειακής γεωστρατηγικής ισορροπίας προς όφελός τους. 


Η στρατηγική εκτίμηση των ΗΠΑ είναι ότι το άμεσο ενεργειακό μέλλον βασίζεται στο φυσικό αέριο (όπως ήταν το πετρέλαιο τον 20ό αιώνα). Βασικοί παραγωγοί και εξαγωγείς του φυσικού αερίου είναι επί του παρόντος η Ρωσία, το Ιράν,το Κατάρ. Αυτοί είναι και οι κύριοι προμηθευτές της Ευρώπης και του κόσμου συνολικά. Ο Αμερικάνικος στόχος δεν είναι ο άμεσος έλεγχος αυτών των χωρών, αλλά ο έλεγχος των «δρόμων διέλευσης» (χερσαίων και θαλάσσιων) του Φυσικού αερίου. Οι χερσαίες αυτές εκτάσεις θα πρέπει να υπάγονται στη δικαιοδοσία Κρατών ή Κρατικών μορφωμάτων φίλα προσκείμενων στις ΗΠΑ (ελεγχόμενων στην ουσία). Μπαίνουν λοιπόν (κυρίως δια αντιπροσώπων) στην επαναχάραξη και των συνόρων των κρατών της Μέσης Ανατολής, τελειώνοντας σε συμφωνία με τον Πούτιν τα κράτη που προέκυψαν μετά τον Β΄παγκόσμιο πόλεμο. Το άνοιγμα στο Ιράν με την μερική άρση κυρώσεων έχει διπλή ανάγνωση. Από τους κύριους προμηθευτής φυσικού αερίου το Ιράν, αλλά και παραδοσιακοί αντίπαλοι των Σαουδαράβων/Τούρκων/Ι.Κ. σουνιτών, οι Ιρανοί Σιίτες αποτελούν εξ αντικειμένου το αντίπαλο δέος για τους σουνίτες.Επιδιώκεται να επιτευχθεί, κυρίως δια αντιπροσώπων, η σχετική ισορροπία δυνάμεων (με πολύ χαμηλό κόστος) και σε αυτήν την περιοχή. 

Αυτό που δείχνει να ανησυχεί ιδιαίτερα τις ΗΠΑ είναι η πορεία ανάπτυξης της Παγκόσμιας οικονομίας. Βίωσαν μέσα στο σπίτι τους την κρίση του 2008. Γνωρίζουν τις αιτίες που γέννησαν την κρίση. Γνωρίζουν ότι, δεν μπορεί να μην το γνωρίζουν το 2015, η αξία των ημερήσιων χρηματιστηριακών συναλλαγών παγκοσμίως ανέρχεται σε 50 δις δολάρια, έναντι μόλις 5 δις. δολ. της αξίας των ημερήσιων παγκόσμιων συναλλαγών της πραγματικής οικονομίας για αγαθά και υπηρεσίες (πηγή Economist). Αυτό σημαίνει, ότι αν αφεθούν ανεξέλεγκτοι οι εκπρόσωποι του κλεπτοκρατικού χρηματιστηριακού κεφαλαίου, της οικονομίας του καζινο-καπιταλισμού, οι υποστηρικτές του νεοφιλελευθερισμού δηλαδή η παγκόσμια οικονομία θα καταρεύσει. Δεν είναι τυχαία η αποστροφή Ομπάμα: 

« Το ερώτημα δεν είναι αν η ελεύθερη αγορά είναι μια δύναμη θετική ή κακοποιός. Η δυνατότητα της αγοράς να παράγει πλούτο και να εξαπλώνει την ελευθερία είναι μοναδική.Η κρίση όμως μας υπενθυμίζει πως χωρίς παρατηρητικούς οφθαλμούς πάνω της η αγορά μπορεί να καταστεί ανεξέλεγκτη. Ένα έθνος δεν μπορεί να ευημερεί για πολύ, όταν ευνοεί μόνο τους πλουσίους». 

Ποιό συμπέρασμα βγάζουν οι Ευρωπαίοι νεοφιλελεύθεροι τύπου Σόιμπλε κλπ από αυτό; Ποιό συμπέρασμα βγάζουν από την παρατεταμένη λιτότητα και την γενικευμένη ανεργία (πλέον του 25% στους Ευρωπαίους νέους)την οποία μας επέβαλαν για να αυξάνει η Γερμανία (παράνομα και εκτός Συμφώνου Μακροοικονομικής Σταθερότητας) το πλεόνασμά της πέραν του ορίου του 3% επί 6 συναπτά έτη; Ας μην αναρωτιούνται για την ευκολία στρατολόγησης και ένταξης στις ισλαμοφασιστικές τρομοκρατικές οργανώσεις. Ας κοιταχτούν στον καθρέφτη τους να κάνουν ιδιωτικά την αυτοκριτική τους, αφού δημόσια δεν έχουν το κουράγιο. 

Καιρός, όμως και εμείς, ως κοινωνία να αναλάβουμε τις ευθύνες μας και να απαλλαγούμε από αυτούς τους νάνους της πολιτικής. 


* O Δημήτρης Σκουτέρης είναι Πολιτικός επιστήμων, πολιτικός αναλυτής 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου