Παρασκευή 29 Απριλίου 2016

Η ΑΠΟΘΡΑΣΥΝΣΗ ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΩΝ ΕΧΕΙ ΦΤΑΣΕΙ ΣΤΑ ΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΝΟΧΗΣ ΜΑΣ...


ΕΚΡΗΚΤΙΚΗ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΟ  ΑΙΓΑΙΟ




Γράφει ο Ν. Χειλαδάκης

Τις τελευταίες ώρες όπως το είχαμε προβλέψει, το Αιγαίο δοκιμάζει την έκρηξη της τουρκικής προκλητικότητας καθώς το ίδιο το τουρκικό Γενικό Επιτελείο ανήγγειλε την τουρκική κυριαρχία μέχρι τον 25o παράλληλο, δηλαδή και επίσημα την διχοτόμηση του ελληνικού Αιγαίου.

Σε λίγες ώρες είχαμε ρεκόρ αερομαχιών τα τελευταία 19 χρόνια ενώ σημειωθήκαν 7 άκρως επικίνδυνες εμπλοκές ελληνικών και τουρκικών μαχητικών!
Πιο συγκεκριμένα τρεις σχηματισμοί με 2, 6 και 2 τουρκικά μαχητικά εκ των οποίων τα 6 έφεραν οπλισμό και τουλάχιστον 13 αεροσκάφη και ελικόπτερα εκ των οποίων τα 4 CN-235 και 9 S-70B-28 πραγματοποίησαν 39 παραβιάσεις του Εθνικού Εναέριου Χώρου (ΕΕΧ) και 18 παραβάσεις του FIR Αθηνών.

Το σημαντικό όμως ήταν ότι οι Τούρκοι πιλότοι εμφανίστηκαν ιδιαίτερα προκλητικοί με αποτέλεσμα τα ελληνικά μαχητικά να εμπλακούν σε αερομαχίες με τουρκικά 7 (!) φορές από τις οποίες οι τρεις χαρακτηρίστηκαν ως ασυνήθιστα σκληρές από κύκλους του ΓΕΕΘΑ και παραλίγο να υπάρξει χρήση πυρών.

Η κατάσταση αναμένεται να επιδεινωθεί και τις επόμενες μέρες καθώς οι Τούρκοι ανήγγειλαν σύμφωνα με ανακοίνωση του Τουρκικού Επιτελείου ανακοινώθηκε η άσκηση έρευνας και διάσωσης με την επωνυμία «Θαλάσσιος Λέων» θα γίνει στα διεθνή ύδατα οτυ Αιγαίου μεταξύ 3 και 6 Μαϊου στην «περιοχή που είναι ευθύνη της Τουρκίας».
Σκοπός της άσκησης είναι ο συντονισμός των ενόπλων δυνάμεων της Τουρκίας με το κέντρο έρευνας και διάσωσης, ενώ τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν στην διεθνή κοινότητα. Η φράση αυτή δείχνει ότι η Τουρκία πέραν των προκλήσεων σκοπεύει να κινηθεί και σε διεθνές επίπεδο, εμφανίζοντας το Αιγαίο ως περιοχή που έχει τον έλεγχο.

Επιπλέον σκοπεύει να δώσει μεγάλη δημοσιότητα στο γεγονός, καθώς καλεί δημοσιογράφους να παρακολουθήσουν την άσκηση στις 4 Μαϊου, ενώ την προηγούμενη ημέρα θα τους γίνει εκτενής ενημέρωση. Παράλληλα η Τουρκία εξέδωσε ψευδο-NAVTEX και δέσμευσε τις ίδες ακριβώς περιοχές στις οποίες ασκείται χθες και σήμερα.

Η Τουρκία ψάχνει για αποδιοπομπαίο τράγο στα αδιέξοδα της και την βρίσκει αυτή την στιγμή στο ελληνικό Αιγαίο, απέναντι σε μια Ελλάδα με χίλια μύρια προβλήματα, «δεμένη» στην Ευρωπαϊκή Ένωση με όλες τις συνέπειες αυτής της κατάστασης. Το εντυπωσιακό είναι πως τα χαλιναγωγούμενα τουρκικά ΜΜΕ δεν αναφέρουν τίποτα για την μεγάλη ένταση στο Αιγαίο.
Κάτι ετοιμάζουν και εμείς απλώς παρακολουθούμε ανήμποροι να αντιδράσουμε;


ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ
Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου