Πέμπτη 24 Μαρτίου 2016

Η "ΠΑΝΟΡΘΟΔΟΞΗ ΣΥΝΟΔΟΣ" ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙ ΕΡΩΤΗΜΑΤΙΚΑ ΚΑΙ ΑΝΤΙ ΝΑ ΕΝΩΝΕΙ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΠΩΣ ΔΙΧΑΖΕΙ...


ΟΙ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΕΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ, ΝΑΥΠΑΚΤΟΥ, ΓΛΥΦΑΔΑΣ ΚΑΙ ΚΥΘΗΡΩΝ ΑΜΦΙΣΒΗΤΟΥΝ ΤΗΝ ΑΝΑΓΚΗ ΓΙΑ ΠΑΝΟΡΘΟΔΟΞΗ ΣΥΝΟΔΟ ΑΝ ΑΥΤΗ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΗ 




Αποκαθήλωσαν την Πανορθόδοξη οι Μητρ. Πειραιώς, Ναυπάκτου, Γλυφάδας και Κυθήρων-«Φραγγέλιο» με θεολογικά επιχειρήματα


Του Μανώλη Κείου

Έβγαλαν το...φραγγέλιο οι Μητροπολίτες Πειραιώς, Ναυπάκτου, Γλυφάδας και Κυθήρων στη σημερινή ημερίδα για την Πανορθόδοξη Σύνοδο του Ιουνίου στην Κρήτη και με εμπεριστατωμένα θεολογικά επιχειρήματα έστειλαν σαφέστατο μήνυμα στους εμπνευστές της. 

Ο Μητροπολίτης Πειραιώς Σεραφείμ τόνισε  πως η Πανορθόδοξη έρχεται σε σύγκρουση με την ορθόδοξη παράδοση 19 αιώνων  και πως οι Προκαθήμενοι θεσμοθετούν την κακοδοξία. Διαβάστε εδω ολόκληρη την ομιλία του 

Ο Μητροπολίτης Ναυπάκτου Ιερόθεος ζήτησε να παραυρίσκονται στην Πανορθόδοξη Επίσκοποι που θα ακολουθούν την θεολογία των θεωμένων Αγίων, ενώ σχολίασε με νόημα πως η γεωπολιτική επηρεάζει τα συνοδικά θέματα και τα κείμενα είναι προϊόντα συμβιβασμών. "Οι διορθόδοξες σχέσεις επηρεάζονται από την γεωπολιτική σχέση των κρατών" ανέφερε και τέλος ζήτησε οι συμμετέχοντες της Συνόδου "να ακολουθούν την πατερικη΄θεολογία χωρίς να την παρερμηνεύουν"

Ο Μητροπολίτης Γλυφάδας Παύλος από τηνη πλαυρά του εξέφρασε τον προβληματισμό κατά πόσο είναι σκόπιμη η σύγκλιση της συγκεκριμένης Συνόδου. "Θα υπάρξει οριοθέτηση της Ορθοδόξου πίστεως ένανιτ των αιρέσεων και των πλανών;" αναρωτήθηκε και σημείωσε πως  αν δεν αναγνωρίσει τις δύο συνόδους (Ὀγδόη καὶ Ἐνάτη) θα είναι ψευδοσύνοδος. "Καλούνται ως παρατηρητές αιρετικοί στην εκκλησιαστικη΄συνείδηση. Στις Συνόδους ουδέποτε υπήρχαν παρατηρητές, μόνο στις δύο συνόδους του Βατικανού υπήρξαν παρατηρητές. Τις πειικές μεθοδεύσεις θα έχιε πρότυπο αυτή η Σύνοδος;" αναρωτήθηκε. Για την επιλογή της αντιπροσωπείας της Ελλαδικής Εκκλησίας έκανε μια παρατήρηση όλο νόημα: "Ο Άγιος Σπυρίδωνας με ποιες "εγκυκλοπαιδικές γνώσεις" ξετίναξε τον Άρειο; Ξεχνούμε τη Χάρη του Αγίου Πνεύματος". Εξήγησε πως στην πρόσφατη Ιεραρχία ο Αρχιεπίσκοπος είπε πως "χωρίς τους ειδικούς δεν πάω" και για αυτό ο ίδιος έφερε το παράδειγμα του Αγίου Σπυρίδωνος. Κλείνοντας έριξε και τη βόμβα:" Αν επιδιωχθεί αναίρεση αποφάσεων προηγούμενων Συνόδων τοτε η μονη μας επιλογή θα είναι να την απορρίψουμε" 

Ο Μητροπολίτης Κυθήρων Σεραφείμ αναρωτήθηκε πως είναι δυνατόν να συγκληθεί μια τέτοια Σύνοδος χωρίς την παρουσία όλων των Ορθοδόξων Επισκόπων. "Αγία και Μεγάλη Σύνοδος είναι μόνο η Οικουμενική" διευκρίνισε...Για τα άλλα δόγματα τόνισε πως "Χριστιανικές εκκλησίες πλην της Μίας και μονης Εκκλησίας του Χριστου΄δε λογίζονται". Ιδιαίτερα σημαντικό το μήνυμα που έτειλε στο Φανάρι: " Η Αγία του Χριστου΄Εκκλησία δε δέχεται μοναρχία και πολυ΄περισσότερο Πάπα στην Ανατολή". Κλείνοντας την εισήγησή του ανέφερε πως "το ορμητικό πνευμά του οικουμενικσμού και η πανθρησκεία δεν πρέπει να επηρεάσουν τις αποφάσεις της Συνόδου" και κκάλεσε τους διοργανωτές να προσέξουν γιαου το μόνο πυο θα καταφέρουν είναι "να διασπάσουν τα ενωμένα"


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου