Κυριακή 13 Σεπτεμβρίου 2015

ΟΙ ΚΟΡΟΪΔΙΕΣ ΤΩΝ ΔΩΣΙΛΟΓΩΝ ΚΑΙ Η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ....


ΜΑΥΡΙΣΕ ΤΟΥΣ ΔΩΣΙΛΟΓΟΥΣ ΨΕΥΤΕΣ ΠΟΥ ΕΝΩ ΖΗΤΑΝΕ ΤΗΝ ΨΗΦΟ ΣΟΥ ΤΑΖΟΝΤΑΣ ΕΛΑΦΡΥΝΣΕΙΣ, ΕΤΟΙΜΑΖΟΝΤΑΙ ΝΑ ΜΟΝΙΜΟΠΟΙΗΣΟΥΝ ΤΟΥΣ ΛΕΓΟΜΕΝΟΥΣ ΕΚΤΑΚΤΟΥΣ ΦΟΡΟΥΣ!  





Παρά την προεκλογική φιλολογία όλων των μνημονιακών κομμάτων περί ελαφρύνσεων, αν παταχθεί η φοροδιαφυγή και ισοδύναμων μέτρων που θα αντικαταστήσουν τα επαχθή και οριζόντια φορολογικά μέτρα του μνημονίου, η πραγματικότητα της πενταετούς λιτότητας που επέβαλαν τα μνημόνια, έδειξε ότι κάθε τι έκτακτο «μονιμοποιείται», ειδικά αν έχει μόνιμη και υψηλή απόδοση.

Η μονιμοποίηση καταφανώς άδικων, σε πολλές περιπτώσεις, μέτρων, αναμένεται να επιβληθεί το επόμενο διάστημα και από τους δανειστές, οι οποίοι, ως γνωστόν, μπορούν να υιοθετήσουν μόνο τα μόνιμα «αποδοτικά» μέτρα. Σε αυτά δεν περιλαμβάνονται βέβαια ούτε η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής (αν και είναι επιθυμητή) ούτε και η αύξηση της φορολογικής συμμόρφωσης των πολιτών.

Λοιπόν τι θα μονιμοποιηθεί ; Τέσσερις φόροι οι οποίοι…   μας στοιχειώνουν από το 2012 και μετά, αν και σε κάποιους άλλαξαν όνομα χωρίς όμως να αλλάξει και η «ουσία» τους.

Ο πρώτος είναι το ειδικό τέλος αλληλεγγύης, ο οποίος επιβάλλεται για τα εισοδήματα πάνω από τα 12.000 ευρώ και ο οποίος αποδίδει περίπου 814 εκ. ευρώ το χρόνο, μέσω της άμεσης παρακράτησης από τους μισθούς. Στο μνημόνιο υπάρχει ήδη πρόβλεψη για την μονιμοποίηση του φόρου μέσω της ένταξης της εισφοράς στην νέα φορολογική κλίμακα.

Ο δεύτερος φόρος που μάλλον θα μονιμοποιηθεί, είναι ο περίφημος ΕΝΦΙΑ δηλαδή ο Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτητών Ακινήτων, που το ραβασάκι του θα μας έρθει λίγες μέρες μετά τις εκλογές. Ο φόρος είναι ο «απόγονος» του περίφημου ΕΕΤΗΔΕ (πιο γνωστό ως χαράτσι της ΔΕΗ ) και είναι προγραμματισμένος να αποδώσει 2,65 δις ευρώ το 2015 και το 2016. Θα είναι μάλλον απίθανο μέσα στις επόμενες εβδομάδες, να βρεθούν ισοδύναμα μέτρα για ένα φόρο τόσο υψηλής απόδοσης για το 2017 και το 2018. Άρα η άδικη επιβολή του του θα συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια, με κάποιες επιμέρους αλλαγές στα κλιμάκια και την ενσωμάτωση των νέων αντικειμενικών αξιών που αναμένεται να ισχύσουν για το 2016. Μπορεί να του αλλάξουν άλλη μια φορά όνομα αλλά και εδώ η ουσία μένει η ίδια και επαχθέστατη.

Ο τρίτος φόρος που αναμένεται να μονιμοποιηθεί για τα επόμενα χρόνια, είναι το περίφημο τέλος επιτηδεύματος των 650 ευρώ το χρόνο, το οποίο πληρώνουν περίπου 750.000 ελεύθεροι επαγγελματίες. Το συγκεκριμένο τέλος φέρνει στα δημόσια ταμεία περίπου 400 εκατ. ευρώ το χρόνο, που είναι δύσκολο να αντικατασταθούν με άλλα ισοδύναμα μέτρα.

Τέλος για μονιμοποίηση βαδίζουν και οι υψηλοί συντελεστές ΦΠΑ σε τρόφιμα και υπηρεσίες αλλά και τα νησιά του Αιγαίου, που θα ισχύσουν από τον Νοέμβριο και θα αποδώσουν συνολικά περίπου 1,85 δις ευρώ επιπλέον έσοδα το χρόνο. Διότι και σε αυτήν περίπτωση θα είναι πολύ δύσκολο να βρεθούν ισοδύναμα μέτρα ώστε να επιτραπεί η μείωση των συντελεστών του βασικού έμμεσου φόρου.

ΜΗΝ ΠΙΣΤΕΥΕΙΣ ΠΛΕΟΝ ΤΟΥΣ ΔΩΣΙΛΟΓΟΥΣ ΨΕΥΤΕΣ 

ΜΑΥΡΙΣΕ ΤΟΥΣ ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ!



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου