Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου 2015

Η ΕΥΡΩΠΗ ΕΚΑΝΕ ΤΑ ΣΤΡΑΒΑ ΜΑΤΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΤΩΝ ΚΙΝΗΤΗΡΩΝ


Η ΚΟΜΙΣΙΟΝ ΗΞΕΡΕ ΤΗΝ ΑΠΑΤΗ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ἙΞΥΠΝΟΥΣ"ΚΙΝΗΤΗΡΕΣ ΠΟΥ ΑΠΕΚΡΥΠΤΑΝ ΤΟΥΣ ΡΥΠΟΥΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΑΛΥΠΤE







Οι Αμερικανοί που αποκάλυψαν το σκάνδαλο με τους γερμανικούς κινητήρες  της Volkswagen, απλά παραβίασαν ανοιχτές θύρες αφού αξιωματούχοι της Κομισιόν είχαν προειδοποιήσει από το 2013 για τους κινδύνους των συστημάτων αναστολής (defeat devices). Η Κομισιόν επομένως ήταν ενήμερη για το λογισμικό που παραποιούσε τις τιμές εκπομπής ρύπων στους κινητήρες, και δεν έκανε τίποτα για να προστατέψει την κείμενη ευρωπαϊκή νομοθεσία.  

Η έκθεση είχε συνταχθεί από το Κοινό Κέντρο Ελέγχου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και σημείωνε το γεγονός ότι τα συστήματα αναστολής ήταν σε θέση να παραποιήσουν αποτελέσματα στις μετρήσεις για πετρελαιοκίνητα οχήματα, όπως και γινόταν.

Ωστόσο οι ρυθμιστικές αρχές, σε αντίθεση με τις αμερικανικές δεν ασχολήθηκαν περαιτέρω παρά το γεγονός ότι η συγκεκριμένη τεχνολογία είχε κηρυχθεί παράνομη στην Ευρώπη ήδη από το 2007!

Αξιωματούχοι της Ε.Ε. ανέφεραν πως δεν πραγματοποίησαν καμία έρευνα για τον εντοπισμό μιας τέτοιας συσκευής και εξ'οσων γνώριζαν ούτε σε εθνικό επίπεδο είχε γίνει από τα κράτη-μέλη.

Άρα το σκάνδαλο είναι τεραστίων και ευρωπαϊκών διαστάσεων με αποτέλεσμα να υποστεί το Βερολίνο μια ήττα που θα αποφέρει πολύ πόνο στη γερμανική οικονομία, και ακόμα περισσότερο στην "αυτοκρατορική" της εικόνα. 


Από την πλευρά της πάντως η Κομισιόν προσπαθεί να ενοχοποιήσει τις εκάστοτε εθνικές ρυθμιστικές αρχές, τονίζοντας ότι «η αστυνόμευση αναφορικά με το εάν οι εταιρείες τηρούν την ευρωπαϊκή νομοθεσία και η έρευνα είναι θέμα των εθνικών αρχών. Καλούμε όλα τα κράτη μέλη να κάνουν έρευνες. Ο ρόλος της Κομισιόν είναι να δράσει ως πλατφόρμα που διευκολύνει την ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των εθνικών αρχών».

Άλλος ήταν όμως ο λόγος. Δεν ήθελαν να θιγεί η Γερμανία η οποία ως ηγεμόνας στην ΕΕ θεωρεί ότι είναι "υπεράνω του νόμου"...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου