Παρασκευή 7 Αυγούστου 2015

ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΥΠΗΡΕΤΕΙ ΤΟΝ ΑΜΦΙΣΒΗΤΟΥΝ


Ο ΤΣΙΠΡΑΣ ΦΟΒΑΤΑΙ ΟΤΙ ΘΑ ΠΕΣΕΙ Η ΔΩΣΙΛΟΓΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΟΥ





Η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt γράφει ότι η "αριστερή" κυβέρνηση διαμηνύει πως μέσα στο Σαββατοκύριακο μπορεί να υπάρξει κατάληξη στις συζητήσεις με τους δανειστές και προσθέτει ότι ο Τσίπρας βιάζεται γιατί φοβάται πως κυβέρνησή του μπορεί να πέσει.


Η γερμανική εφημερίδα αναφέρει πως ακόμη και οι θερινές διακοπές του Αλέξη Τσίπρα ήταν ελάχιστες. «Τώρα, έχει επιστρέψει στο Μαξίμου και βρίσκεται στο τελειωτικό στάδιο των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές, όπως δηλώνει και ο ίδιος», αναφέρει το άρθρο.

Ωστόσο, σημειώνει πως η τωρινή βιασύνη του Έλληνα πρωθυπουργού έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την τακτική που ακολούθησε τους προηγούμενους έξι μήνες. «Επί έξι μήνες έκανε ελιγμούς, ήταν διστακτικός και απρόθυμος, έπαιζε πόκερ και άφηνε τις διαπραγματεύσεις για τη νέα βοήθεια που χρειαζόταν απεγνωσμένα να τραβήξουν σε μάκρος. Αυτή τη φορά θέλει ταχεία κατάληξη. Μόνο που αυτή η βιασύνη του δεν είναι ότι θέλει να υπάρξει συμφωνία που θα του δώσει νέα δάνεια, αλλά ότι επιθυμεί να ξεκαθαρίσει τα πράγματα μέσα στο κόμμα του».

Το πρόβλημα είναι ότι το Βερολίνο δεν δέχεται το κλίμα ευφορίας που έχει αναπτυχθεί στην Αθήνα, αλλά και στις Βρυξέλλες. Η γερμανική κυβέρνηση επιμένει ότι υπάρχουν πολλά ζητήματα που ακόμη δεν έχουν διευθετηθεί και ο χρόνος που απομένει μέχρι το τέλος Αυγούστου δεν είναι επαρκής για να λυθούν αυτομάτως. Η Κομισιόν, με τη σειρά της, κάνει λόγο για πρόοδο στις διαπραγματεύσεις, αλλά και πάλι το Βερολίνο αντιδρά λέγοντας πως υπάρχουν ακόμη ανοιχτά ζητήματα και ερωτηματικά ως προς το θέμα των ιδιωτικοποιήσεων, της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών και το χρονοδιάγραμμα της εφαρμογής του μεταρρυθμιστικού πλάνου.

Επίσης, πρέπει να υπάρξουν και σαφείς κατευθυντήριες γραμμές ως προς τη δημοσιονομική πολιτική που πρέπει να ακολουθήσει η Ελλάδα. Τη στιγμή, μάλιστα, που όλες οι προβλέψεις για την πορεία της ελληνικής οικονομίας μέσα στο 2015 είναι αρνητικές. Επομένως, με την ύφεση να έχει πλέον εδραιωθεί, θα πρέπει να υπάρξει και μια σημαντική αναπροσαρμογή στη δημοσιονομική πολιτική της Ελλάδας – μέσα σε αυτό πλαίσιο μπαίνει και το θέμα του πρωτογενούς πλεονάσματος που επιστρέφει στο τραπέζι των συζητήσεων.


Όσο λοιπόν κι αν βιάζεται ο Τσίπρας να "τελειώσει τη δουλειά" (όπως σωστά υποθέτει η Handelsblatt) "δουλειά" που κινδυνεύει να χαλάσει λόγω της εσωκομματικής κατάρρευσης του ΣΥΡΙΖΑ, δεν μπορεί να αποφύγει και την κατάρρευση του κράτους και την εξουδένωση ενός ολόκληρου λαού που συνεπάγεται το αθλιότερο όλων μνημόνιο το οποίο υπέγραψε...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου