Δευτέρα 17 Αυγούστου 2015

ΕΠΙΣΤΡΕΨΑΜΕ ΣΕ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ ΤΗΣ ΔΡΑΧΜΗΣ ΧΑΡΗ ΣΤΟ… ΕΥΡΩ!


«ΧΑΘΗΚΑΝ» ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 600 ΔΙΣ -ΤΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΑ «ΓΥΡΙΣΑΝ» ΣΤΟ... 2003




Του ΔΑΝΗ ΠΑΠΑΒΑΣΙΛΕΙΟΥ*

Την ώρα που η κυβέρνηση και οι άλλοι μνημονιακοί εταίροι καταγγέλλουν για εσχάτη προδοσία όσους αναφέρονται στην επείγουσα ανάγκη εξόδου από το ευρώ και την Ευρωπαϊκή Ένωση, τα στοιχεία δείχνουν ότι έχουμε ήδη επιστρέψει στα χρόνια της... δραχμής!

ΧΑΣΑΜΕ ΤΡΙΑ... ΑΕΠ!

Τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας αποδεικνύουν το μέγεθος της καταστροφής που υπέστησαν τα λαϊκά νοικοκυριά στη χώρα μας, τα τελευταία χρόνια.

Σε δημοσίευμα της «Καθημερινής» (14/8/2015) αναφέρεται ότι «η "περιουσία" των Ελλήνων σε ακίνητα και μετοχές έχει συρρικνωθεί τα τελευταία χρόνια κατά τουλάχιστον 600 δισεκατομμύρια ευρώ»!

Για να υπολογίσετε το μέγεθος της καταστροφής, λάβετε υπόψη ότι το ποσό αυτό αντιστοιχεί σε περισσότερα από... τρία ελληνικά ΑΕΠ.

Για να έχετε μια πληρέστερη εικόνα της κατάστασης συνυπολογίστε ότι στο διάστημα αυτό, πολλές δεκάδες χιλιάδες λαϊκά (κυρίως) νοικοκυριά, έχασαν από το 50% έως και πάνω από 90% των περιουσιακών τους στοιχείων...

ΕΙΣΟΔΗΜΑ: ΓΥΡΙΣΑΜΕ ΣΤΟ 2003...

Την ώρα που η κυβέρνηση, με την αρωγή και των άλλων μνημονιακών δυνάμεων, επιβάλλει ένα νέο, το τρίτο μνημόνιο, εν ονόματι του ευρώ, στο οποίο πρέπει να μείνουμε «πάση θυσία», τα εισοδήματα των Ελλήνων έχουν επιστρέψει στα επίπεδα του 2003!

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας και του υπουργείου Οικονομίας, το δηλωθέν εισόδημα φυσικών προσώπων το το 2013 ήταν 71 δισ ευρώ, ενώ το 2014 αναμένεται να έχει πέσει κάτω από τα 70 δισ. Και για τη σύγκριση, λάβετε υπόψη ότι το δηλωθέν εισόδημα φυσικών προσώπων το 2003 ήταν 66,68 δισ ευρώ...  

ΟΙ ΤΙΜΕΣ ΣΤΟ... ΥΨΟΣ ΤΟΥΣ

Βεβαίως, δεν έχουν όλοι οι δείκτες την ίδια, καθοδική, πορεία. Έτσι, όταν οι μισθοί και γενικότερα τα εισοδήματα μειώνονται, ο Γενικός Δείκτης Τιμών συνεχίζει να βρίσκεται... στο ύψος του. Τον Ιούλιο του 2015, ο δείκτης διαμορφώθηκε στις 195, 97 μονάδες, ενώ τον Ιούλιο του 2001 βρισκόταν στις 77 μονάδες. Δηλαδή, παρά την πτώση των εισοδημάτων στα επίπεδα προ του 2003, οι τιμές είναι κατά 37% υψηλότερες σε σχέση με αυτές του 2001 και του 2002. Την ίδια πορεία, προς τα πάνω, ακολουθούν και άλλοι δύο δείκτες: Τα χρέη προς το δημόσιο και τα χρέη προς τις τράπεζες.

ΚΑΙ ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ! ΠΡΟΣ ΤΑ ΚΑΤΩ...

Σκεφθείτε ακόμη ότι τα παραπάνω στοιχεία αφορούν το 2013 και ορισμένα το 2014. Τούτο σημαίνει ότι η σημερινή κατάσταση είναι ακόμα χειρότερη αφού μεσολάβησε ένας τουλάχιστον χρόνος ύφεσης ακόμη. Επομένως μπορείτε να υπολογίσετε το πού θα φτάσουμε αφού το τρίτο μνημόνιο προσθέτει (σύμφωνα με τις δηλώσεις των συντακτών του) νέα ύφεση, δηλαδή μεγαλύτερη εξαθλίωση...



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου