Τρίτη 27 Ιανουαρίου 2015

ΜΕ ΤΟ "ΚΑΛΗΜΕΡΑ" ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ Η ΠΡΩΤΗ ΚΟΝΤΡΑ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΜΙΣΙΟΝ


ΑΘΗΝΑ ΠΡΟΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ: "ΔΕΝ ΕΧΕΤΕ ΤΗΝ ΣΥΝΑΙΝΕΣΗ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΥΡΩΣΕΙΣ ΣΤΗ ΡΩΣΙΑ"




Μια ανακοίνωση της Κομισιόν εκ μέρους «των Αρχηγών Κρατών και Κυβερνήσεων της ΕΕ», που μιλάει για τις νέες κυρώσεις που ετοιμάζει η ΕΕ εναντίον της Ρωσίας με σκοπό την ικανοποίηση των αμερικανικών συμφερόντων και την στήριξη του νεοναζιστικού καθεστώτος του Κίεβου και για την οποία δεν είχε ενημερωθεί η κυβέρνηση της Αθήνας, στάθηκε η αφορμή για το πρώτο διπλωματικό επεισόδιο της κυβέρνησης Τσίπρα με τις Βρυξέλλες. 


«Δεν είχατε την συναίνεση μας»

Την ανακοίνωση εξέδωσε η ύπατη εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας, Φεντερίκα Μογκερίνι. Στο κείμενο που τιτλοφορείται ως δήλωση «Αρχηγών Κρατών και Κυβερνήσεων της ΕΕ», γίνεται λόγος για την κατάσταση στη Μαριούπολη της ανατολικής Ουκρανίας μετά τον βομβαρδισμό της πόλης από αυτονομιστές και εκφράζεται η προειδοποίηση στη Μόσχα για νέες κυρώσεις.   

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, σε τηλεφωνική επικοινωνία, που είχε με την ίδια την ύπατη εκπρόσωπο, όσο και η μόνιμη αντιπροσωπεία της Ελλάδας στην ΕΕ, εξέφρασε την δυσαρέσκειά του. 

Σε ανακοίνωσή της η γενική γραμματεία του πρωθυπουργού τονίζει:

«Η δήλωση "Αρχηγών Κρατών και Κυβερνήσεων της ΕΕ" που δημοσιεύθηκε σήμερα, κυκλοφόρησε χωρίς να έχει ακολουθηθεί η προβλεπόμενη διαδικασία για την εξασφάλιση συναίνεσης των κρατών-μελών και ειδικότερα χωρίς να εξασφαλισθεί η συναίνεση της Ελλάδας. Στο πλαίσιο αυτό υπογραμμίζεται ότι δεν έχει τη συναίνεση της χώρας μας. Δυσαρέσκεια για τη μεθόδευση αυτή εκφράστηκε τόσο στο πλαίσιο τηλεφωνικής συνομιλίας του Πρωθυπουργού με την ΥΕ/ΕΕ κα Mogherini, όσο και στο κατάλληλο επίπεδο, από τη Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ελλάδας στην ΕΕ».

Αγνοήθηκαν οι ελληνικές προτάσεις

Στην επικοινωνία που είχε το Μέγαρο Μαξίμου με το επιτελείο του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ διατυπώθηκαν ενστάσεις ως προς το περιεχόμενο της δήλωσης και ζητήθηκαν κάποιες τροποποιήσεις. Οι προτάσεις της Αθήνας αγνοήθηκαν και η δήλωση εκδόθηκε ως είχε πρωτοδιατυπωθεί. Με την δήλωση αυτή είχαν διατυπώσει διαφωνίες και άλλες χώρες που θεωρούν λανθασμένη την πολιτική της ΕΕ κατά της Ρωσίας, ενώ έχουν εκφράσει έντονες αντιρρήσεις και στην πολιτική κυρώσεων.

Θεσμικό πρόβλημα λειτουργίας της Ε.Ε.

Η Αθήνα θα θέσει το θέμα αυτό στην έκτακτη συνεδρίαση των υπουργών εξωτερικών την προσεχή Πέμπτη που έχει ως βασικό θέμα συζήτηση τις ευρωρωσικές σχέσεις. Κυβερνητικές πηγές εκτιμούν ότι η υπόθεση αυτή επιβεβαιώνει αφενός το θεσμικό πρόβλημα λειτουργίας της ΕΕ, αφετέρου δε εκφράζουν τη βεβαιότητα ότι τόσο η έκδοση της δήλωσης, όσο και η συνεδρίαση του Eurogroup την επομένη των εκλογών αποτελούν ένα τεστ για τη νέα κυβέρνηση.

ΠΗΓΗ ΓΙΑ ΤΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου