Τρίτη 13 Ιανουαρίου 2015

ΣΕ ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗ ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΤΗΣ ΔΟΣΙΛΟΓΗΣ ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ


ΠΑΝΩ ΑΠΟ 20% Η ΔΙΑΦΟΡΑ ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ ΣΤΗΝ Β΄ΑΘΗΝΩΝ




Σε πλέον των 20 ποσοστιαίων μονάδων προσδιορίζεται η μέχρι στιγμής διαφορά μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ στην μεγαλύτερη εκλογική περιφέρεια της χώρας, αυτή της Β’ Αθηνών, το αποτέλεσμα της οποίας κρίνει και την τελική διαφορά στις εκλογές. Τα έως τώρα δεδομένα δείχνουν πώς το αποτέλεσμα των εκλογών της 25ης Ιανουαρίου μπορεί να φθάνει ή και να ξεπερνά τις 8 μονάδες.

Πληροφορίες από δημοσκοπήσεις που έχουν στα χέρια τους τα στρατηγεία των δύο μεγάλων κομμάτων, αλλά και δημοσκοπήσεων δυτικών πρεσβειών, δείχνουν πώς η ΝΔ μπορεί να κινηθεί στη Β’ Αθηνών μέχρι το 18%, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ ενδέχεται να αγγίξει ακόμη και το 40%.

Αυτό πρακτικά σημαίνει πως η ΝΔ στην καλύτερη των περιπτώσεων να εκλέξει το πολύ 6-7 βουλευτών, με ηχηρά ονόματα του χώρου να μένουν εκτός Βουλής. Ήδη, βουλευτές που κάνουν δημοσκοπήσεις για να δουν σε ποια κατάσταση βρίσκονται παθαίνουν πλάκα αναφορικά με τα πολιτικά «τζάκια» τα οποία θα σβήσουν.

Από την άλλη πλευρά ο ΣΥΡΙΖΑ φλερτάρει με την εκλογή ακόμη και περισσότερων από 20 βουλευτών στη συγκεκριμένη εκλογική περιφέρεια. Πρόσφατη δημοσκόπηση δυτικής πρεσβείας φέρει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να προηγείται με 19% διαφορά από τη ΝΔ και ποσοστά 35% έναντι 16%.

Φαίνεται πώς αυτά επιβεβαιώνονται πλήρως με τάσεις μάλιστα διεύρυνσης της διαφορά και όχι κλεισίματος της ψαλίδας που «βλέπει» ο Αντώνης Σαμαράς και κάποιες δημοσκοπήσεις συστημικών μέσων.

Η περιφέρεια της Β’ Αθηνών, η μεγαλύτερη στην Ελλάδα κρίνει και το αποτέλεσμα των εκλογών. Στις Ευρωεκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ με 4% πανελλαδική διαφορά, στην Β' Αθηνών είχε προηγηθεί με 10% (30,44% έναντι 20,24%). 

Η Ν.Δ. μετά τον ΕΝΦΙΑ και την εμπλοκή με την τρόικα για την αποχώρηση του ΔΝΤ από την Ελλάδα κατέρρευσε και ο ΣΥΡΙΖΑ ενισχύθηκε σημαντικά περισσότερο.

Αν λοιπόν η διαφορά στη B’ Αθηνών κατά τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου περιοριστεί στις 13-15 μονάδες, θα «παίξει» γύρω στις 5 μονάδες πανελλαδικά η διαφορά πάντα υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ. Αν επιβεβαιωθεί η υπερδιπλάσια διαφορά, με τη ΝΔ να μένει κάτω από το 20% και τον ΣΥΡΙΖΑ να ξεπερνάει το 35-36% τότε η διαφορά στο τελικό αποτέλεσμα θα περάσει και τις 7 μονάδες.

Όσο για τα κόμματα που ακολουθούν, ενώ δεν φαίνεται ποιο θα είναι τρίτο κόμμα, η Χρυσή Αυγή το Ποτάμι ή το ΚΚΕ με το ΠΑΣΟΚ να υποβιβάζεται στην έκτη θέση.

Και πάλι καλά να λένε στη Χαριλάου Τρικούπη, καθώς με το κόμμα του Γιώργου Παπανδρέου και τη δυναμική που αναπτύσσει ο ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσε να μην μπει καν στη Βουλή. Ενδεχόμενο πάντως που παίζει σε περίπτωση επαναληπτικών εκλογών το Μάρτιο. Αν γίνει αυτό, η πόλωση μεταξύ των δύο μεγάλων κομμάτων θα σβήσει από τον πολιτικό χάρτη το ΠΑΣΟΚ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου