Πέμπτη 9 Ιανουαρίου 2014

OI NEW YORK TIMES ΒΛΕΠΟΥΝ ΕΘΝΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ


Η ΧΟΥΝΤΑ ΑΠΕΚΛΕΙΣΕ ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΑΒΟΥΝ ΟΙ ΧΟΥΝΤΟΚΡΑΤΟΡΕΣ ΤΗΣ ΕΕ





Αμερικανικά ΜΜΕ προβλέπουν την διενέργεια εκλογών αμέσως μετά τις ευρωεκλογές ενώ σχολιάζουν δεικτικά το γεγονός ότι για να γλυτώσει το ρεζιλι, των μη ελεγχόμενων διαδηλώσεων από εξαθλιωμένες κοινωνικές ομάδες που θα έδειχναν στην Ευρώπη την πραγματική κατάσταση της χώρας η κυβέρνηση απαγόρευσε την κυκλοφορία στο κέντρο της Αθήνας, και με κινητοποίηση χιλιάδων αστυνομικών δημιούργησε ένα "αποστειρωμένο" από διαμαρτυρίες περιβάλλον στην τελετή ανάληψης της προεδρίας της ΕΕ. 

Washington Post αναφέρεται στα αυστηρά μέτρα ασφαλείας της Τετάρτης, λέγοντας πως «για να αποφύγει τον εξευτελισμό στις τελετές της Τετάρτης, η αστυνομία απαγόρευσε όλες τις διαδηλώσεις για 18 ώρες στο ευρύτατο φάσμα του κέντρου.

Οι Αρχές επίσης έκλεισαν τους δρόμους και τους σταθμούς του μετρό, καθώς πάνω από 2.000 αστυνομικοί ενίσχυσαν ένα ''γιγάντιο κορδόνι'' προκαλώντας ασφυξία στην κίνηση στην πόλη για την περισσότερη ημέρα».

Ήδη και σήμερα μια απίστευτη ταλαιπωρία περίμενε τους Έλληνες πολίτες που πήγαιναν στην δουλειά τους επειδή ο Α. Σαμαράς μαζί με τον Μπαρόζο επισκέφθηκαν το ... Μουσείο της Ακρόπολης, μαζί με τα μέλη Κολεγίου των Επιτρόπων.

Η |Αθήνα κέρδισε, έτσι μια ακόμα "διάκριση" : Έγινε η μοναδική πρωτεύουσα στην ανεπτυγμένη Δυτική Ευρώπη που όποτε την επισκεφθούν υψηλοί προσκεκλημένοι κλείνουν οι δρόμοι του κέντρου, χωρίς να ενδιαφέρεται κανένας για την ταλαιπωρία των Αθηναίων!

Για την ανάληψη της ελληνικής προεδρίας της ΕΕ γράφει η Washington Post, η οποία αναφέρεται στα ενισχυμένα μέτρα ασφαλείας τα οποία έλαβε η ελληνική κυβέρνηση μετατρέποντας σε «φρούριο» το κέντρο της πρωτεύουσας, δημιουργώντας μια "μαγική" εικόνα, ευτυχίας και ηρεμίας, όπως έκαναν στο παρελθόν ολοκληρωτικά καθεστώτα, τύπου Τσαουσέσκου,και Πινοσέτ.

«Οι ηγέτες της ΕΕ επαίνεσαν τις προσπάθειες της Ελλάδας να διορθώσει την χτυπημένη από την κρίση οικονομία της την Τετάρτη, καθώς η χώρα ανέλαβε και επισήμως την προεδρία μέσα σε αυστηρά αστυνομικά μέτρα τα οποία παρέλυσαν την πρωτεύουσα λόγω κίνησης για αρκετές ώρες», αναφέρει η Washington Post σε δημοσίευμα της.

Σχολιάζοντας την οικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα, η αμερικανική εφημερίδα σημειώνει πως «έχοντας γονατίσει κάτω από έναν κενό στον προϋπολογισμό και ένα γιγάντιο χρέος, η Ελλάδα είναι εξαρτημένη σε δάνεια διάσωσης από άλλες χώρες της ΕΕ και το ΔΝΤ και σε αντάλλαγμα για τα δισ. ευρώ που παίρνει η χώρα, οι κυβερνήσεις έπρεπε να επιβάλλουν σκληρά μέτρα λιτότητας σε μια προσπάθεια να ισορροπήσουν την οικονομία της. Οι περικοπές και η μεγάλη φορολόγηση, έχουν οδηγήσει στην αγανάκτηση των Ελλήνων με αποτέλεσμα να γίνονται γενικές απεργίες και βίαιες διαδηλώσεις».

Η αγανάκτηση του κόσμου δεν κρύβεται με απαγορεύσεις διαμαρτυριών, και διαδηλώσεων που δεν αρμόζουν σε μια δημοκρατία. Όλα αυτά συσσωρέυονται και θα εκφραστούν σύντομα σε επερχόμενες εκλογές. Το "καντηλάκι" αυτής της κυβέρνησης είναι περιορισμένης διάρκειας. Κάθε μέρα που περνάει και από τα δύο κόμματα προστίθενται στελέχη που έχουν στην "πλάτη" τους διώξεις για κακουργήματα.

Σύμφωνα με τους NYT, εάν η ελληνική προεδρία είναι επιτυχής αυτό μπορεί να δώσει στην κυβέρνηση την απαραίτητη ώθηση πριν τις ευρωεκλογές, οι οποίες θα συμπέσουν με τις δημοτικές και τις περιφερειακές.

Ωστόσο, όπως επισημαίνουν, εάν η κυβέρνηση πάει άσχημα σε αυτές τις κάλπες, «η θέση του Αντώνη Σαμαρά δεν θα είναι ασφαλής και θα τον αναγκάσει να προσφύγει νωρίτερα σε εθνικές εκλογές».

Πάντως, σύμφωνα με το δημοσίευμα, η προεδρία μπορεί να μην είναι απλά τυπική, καθώς οι ευρωεκλογές τον Μάιο αναμένονται να έχουν σημαντικά κέρδη για τα κόμματα του εθνικιστικού χώρου.

«Το μέλος το οποίο βρίσκεται στους περισσότερους μπελάδες και ακόμη είναι εξαρτώμενο από τα δάνεια των εταίρων του και με την κυβέρνηση να έχει ισχνή πλειοψηφία, θα εκπροσωπήσει την ΕΕ για έξι μήνες καθώς τα 28 μέλη της αντιμετωπίζουν μεγάλα ερωτήματα σχετικά με την ταυτότητα και το μέλλον της ομάδας», αναφέρεται στο δημοσίευμα και τονίζεται πως τα μέλη πρέπει να δείξουν εάν θέλουν να ενισχύσουν την ένωση ή θέλουν να την αφήσουν σε τρικυμία.

Οι NYT εκφράζουν στην συνέχεια την απορία πώς η κυβέρνηση μιας χώρας που βασίζεται σε ξένα δάνεια θα πιάσει τον στόχο που όρισε η στρατηγική της ΕΕ που υιοθετήθηκε τον Δεκέμβριο του 2012 της ενδυνάμωσης των δυνατοτήτων για να απαντούν στις τωρινές οικονομικές, χρηματικές και κοινωνικές προκλήσεις.

«Μπορεί η Ελλάδα να αντέξει το κόστος σε οικονομικά και ανθρώπινα αποθέματα όταν η οικονομία έχει συρρικνωθεί κατά 1/4 από το 2008 με την ανεργία πάνω από το 27% και τους φορολογούμενους να λυγίζουν κάτω από το βάρος ακόμη υψηλότερων φόρων και ακόμη λιγότερα κέρδη και με τις κοινωνικές υπηρεσίες να αντιμετωπίζουν δραστικές περικοπές;», εκτιμώντας έτσι ένα αρνητικό αποτέλεσμα που θα οδηγήσει την χώρα νομοτελειακά σε εθνικές εκλογές.

Μην ξεχνάμε την "κατά λάθος δήλωση" του Ζ.Μ.Μπαρόζο περί "τριπλών" εκλογών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου