Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2013

Ο ΓΕΡΜΑΝΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΣ ΓΚΟΥΣΤΑΒ ΧΟΡΝ ΑΝ ΚΑΙ ΑΤΟΛΜΑ ΛΕΕΙ ΚΑΠΟΙΕΣ ΑΛΗΘΕΙΕΣ


ΓΚΟΥΣΤΑΒ ΧΟΡΝ: "Η ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΓΟΝΑΤΙΣΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΓΙΑ ΝΑ ΟΦΕΛΗΘΕΙ Η ΙΔΙΑ"





Ο Γερμανός οικονομολόγος Γκούσταβ Χόρν, του Ινστιτούτου Μακροοικονομικών Μελετών του Ιδρύματος «Χανς Μπέκλερ», που θεωρείται από τα «think tank» της Γερμανίας με συνέντευξη του στο περιοδικό «Wirtschaftswoche» «κατακεραυνώνει» τη Γερμανία της Α. Μέρκελ και του Β. Σόιμπλε επισημαίνοντας πώς «γονάτισαν» την Ελλάδα, με μία λανθασμένη πολιτική που ασκούν μέσω της τρόικας. 



Τα «ρίχνει» χοντρά στους πολιτικούς της χώρας του και στα ΜΜΕ που έδειχναν με το δάκτυλο την Ελλάδα λέγοντας ψέματα για να κερδίσουν την εμπιστοσύνη της κοινής γνώμης στο εσωτερικό, ενώ σημειώνει πώς όσο ευθύνεται η Αθήνα για την οικονομική κρίση άλλο τόσο ευθύνεται το Βερολίνο και τονίζει ότι η «πολιτική διάσωσης που εφαρμόζουν οι δανειστές, όπως η Γερμανία και η τρόικα στην Ελλάδα είναι λάθος».

«Επέβαλαν στις χώρες με κρίση μέτρα λιτότητας και τις γονάτισαν. Η οικονομική παραγωγή στην Ελλάδα είναι κατά ένα τέταρτο χαμηλότερη από ότι πριν από την κρίση. Αυτό προκαλεί ανεργία», αναφέρει ο κ. Γκούσταβ και υποστηρίζει ότι θα έπρεπε η ΕΚΤ να είχε αναλάβει από την αρχή τον έλεγχο της κατάστασης ώστε να μην χρειαστούν μέτρα λιτότητας.

Φαίνεται όμως πως το σχέδιο του Βερολίνου και της τρόικας δεν ήταν να βγει η Ελλάδα από την οικονομική κρίση, αλλά να γίνει πειραματόζωο και να εκχωρηθεί η κυριαρχία της και τα περιουσιακά της στοιχεία στους δανειστές. Αυτό που γίνεται εδώ και τέσσερα χρόνια.

«Δεν ευθύνεται μόνο η Ελλάδα, αλλά και χώρες όπως η Γερμανία, για την κρίση του ευρώ», τονίζει ο Γερμανός οικονομολόγος και επισημαίνει ότι, «όσοι έδειχναν με το δάχτυλο την Ελλάδα, όπως έκαναν συχνά τα ΜΜΕ και οι πολιτικοί στην Γερμανία, λένε, στην καλύτερη περίπτωση, μόνο τη μισή αλήθεια».

Το λέει κομψά ο κ. Γκούσταβ για να μην πει ότι η Ελλάδα μπήκε με «μαγειρεμένα» στοιχεία στο ευρώ επί κυβερνήσεως Σημίτη, όπως επίσης και σε «μαιμού» στοιχεία βασίσθηκε η ένταξη της χώρας στο μνημόνιο επι κυβερνήσεως Γ. Παπανδρέου προκειμένου να υποδουλωθεί ο ελληνικός λαός στους Γερμανούς κατακτητές και τα funds τύπου Σόρος.

Συμφωνεί με την πολιτική που ακολουθεί ο επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι και, αναφερόμενος στις αντιρρήσεις που εκφράζει ο κεντρικός τραπεζίτης της Γερμανίας Γιενς Βάιντμαν, δηλώνει ότι «ο άνθρωπος είναι πολύ λάθος».

Ο Γερμανός οικονομολόγος αποδίδει την κρίση του κοινού νομίσματος στην διαφορά πληθωρισμού μεταξύ των κρατών-μελών της Ε.Ε. «Οι χώρες πρέπει να συμμορφώνονται σε πληθωρισμό περίπου 2%, διαφορετικά πλήττουν το εμπόριο και το εξωτερικό ισοζύγιο. Αυτό ακριβώς συνέβη. Είχαμε για πολύ καιρό διαφορετικά επίπεδα πληθωρισμού και όχι μόνο για ένα ή δύο χρόνια, αλλά μάλλον από την εισαγωγή του ευρώ.

Η Ελλάδα είχε παραβιάσει τον στόχο και είχε δημιουργήσει ελλείμματα. Έτσι αυξήθηκε και το χρέος.Και η Γερμανία όμως δεν συμμορφώθηκε με τους κανόνες και κράτησε τον πληθωρισμό για πολύ καιρό χαμηλά, επιδεινώνοντας περαιτέρω τα προβλήματα στην Ευρώπη».

Ο Γερμανός οικονομολόγος δεν αποκλείει την κατάρρευση του ευρώ λέγοντας, αναφορικά με την προοπτική της Ευρωζώνης πώς υπάρχουν τρεις επιλογές. Είτε να αφεθεί το ευρώ όπως πριν και να οδηγηθεί στον τάφο είτε να μεταφερθούν περισσότερες εξουσίες στις Βρυξέλλες είτε, αυτό που ο ίδιος θεωρεί πρακτικότερο, να διατηρηθεί η εθνική κυριαρχία των κρατών-μελών, αλλά, ταυτόχρονα, να δημιουργεί ένας ισχυρός ευρωπαϊκός μηχανισμός, «ως αντίβαρο των εθνικών εγωισμών».

Όταν αυτά τα λέει ένας Γερμανός οικονομολόγος που παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και βρίσκεται κοντά στα κέντρα εξουσίας του Βερολίνου, αντιλαμβάνεται κανείς το μέγεθος της απάτης σε βάρος του ελληνικού λαού για την εξαθλίωση του και την εκχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων.

Η ανθελληνική και καταστροφική πολιτική του μνημονίου φέρει δε την υπογραφή των Ελλήνων πολιτικών που εξελέγησαν με την ψήφο εκατομμυρίων Ελλήνων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου