Σάββατο 11 Μαΐου 2013

ΜΕΤΑ ΤΟ ΠΑΣΧΑ ΑΡΧΙΖΟΥΝ ΝΑ ΞΑΝΑΜΙΛΑΝΕ ΓΙΑ ΣΤΑΥΡΩΣΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ


ΝΕΕΣ ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ ΒΛΕΠΕΙ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ 




Για κίνδυνο νέων μειώσεων στις συντάξεις τους προσεχείς μήνες προειδοποιεί το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής.

Η επιστημονική επιτροπή που συστάθηκε για να παρακολουθεί τον προϋπολογισμό στην έκθεσή του για την περίοδο Ιανουάριος – Μάρτιος 2013 σημειώνει πως παρά τα θετικά στοιχεία της πορείας εκτέλεσης του προϋπολογισμού, τόσο σε σχέση με τον στόχο που είχε τεθεί όσο και σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2012 οι πιέσεις και οι προκλήσεις τους επόμενους μήνες θα είναι έντονες και ενδεχομένως να επηρεάσουν τις συντάξεις.

Σύμφωνα με την έκθεση, η ύφεση και η ανεργία, σε συνδυασμό με την ανασφάλιστη εργασία και την αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τα ταμεία αυξάνουν τα ελλείμματα των ασφαλιστικών ταμείων, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε νέες περικοπές συντάξεων και ανατροφοδότηση της ύφεσης.

Χαρακτηριστικά στο πόρισμα του Γραφείου Προϋπολογισμού αναφέρεται: «Η κατάσταση του ασφαλιστικού συστήματος είναι όντως ασταθής και οι τάσεις μπορούν να αναστραφούν μόνον αν αποδώσουν γρήγορα άλλα μέτρα και πρωτοβουλίες που στοχεύουν στην επανεκκίνηση της οικονομίας (ΕΣΠΑ, μεγάλα έργα κλπ.). Η περιοριστική δημοσιονομική και εισοδηματική πολιτική εντείνει αναμφίβολα την ύφεση και per se, δηλαδή χωρίς την αντεπίδραση άλλων παραγόντων που θα την εξουδετερώσουν, τείνει να τροφοδοτεί ένα σπιράλ προς τα κάτω».

Το οξύμωρο είναι πως όλα αυτά παρατηρούνται ενώ η εκτέλεση του προϋπολογισμού ήταν καλύτερη του αναμενόμενου παρά τη μεγάλη υστέρηση που σημειώθηκε στα καθαρά έσοδα και ιδιαίτερα στα έσοδα από έμμεσους φόρους που δημιουργούν πηγές αβεβαιότητας.

Τα μέλη της επιτροπής τονίζουν πως δεν υπάρχουν οικονομικά και κοινωνικά περιθώρια για περαιτέρω μέτρα λιτότητας και πως το επιθυμητό θα ήταν βέβαια να εξετασθούν δυνατότητες για μικρότερες περικοπές δαπανών και μείωση φορολογικών συντελεστών το 2013.

Οσο για τον ΦΠΑ στους χώρους εστίασης, η έκθεση σημειώνει: «Υποστηρίζεται ευρέως ότι ειδικά ο συντελεστής ΦΠΑ 23% στις επιχειρήσεις εστίασης αποτελεί πλήγμα για την ανταγωνιστικότητα του ελληνικού τουρισμού, με δεδομένους τους κατά πολύ χαμηλότερους συντελεστές ανταγωνιστικών χωρών. Εν τούτοις, λόγω συνθηκών, δεν είναι βέβαιο ότι η μείωση του συντελεστή θα οδηγούσε σε χαμηλότερες τιμές στην εστίαση. Αντίθετα, η αποτελεσματική καταπολέμηση της φοροδιαφυγής θα μπορούσε να διευκολύνει μια ηπιότερη δημοσιονομική προσαρμογή που λαβαίνει υπόψη την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας και την κατάσταση της εσωτερικής ζήτησης.»



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου