Παρασκευή 22 Μαρτίου 2013

O TOKOΓΛΥΦOI ΕΚΒΙΑΣΤΕΣ ΓΡΑΠΩΝΟΥΝ ΞΑΝΑ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

 
ΑΝΑΔΙΠΛΩΝΕΤΑΙ ΤΟ EUROGROUP ΠΑΡΙΣΤΑΝΟΝΤΑΣ ΟΤΙ ΣΥΝΑΙΝΕΙ ΣΕ ΛΥΣΗ ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ, ΓΙΑ ΝΑ ΠΕΡΑΣΕΙ Ο ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ ΟΛΑ ΤΑ ΦΡΙΚΑΛΕΑ ΜΕΤΡΑ ΤΗΣ ΤΡΟΪΚΑ
 
 
 
 
 


 
 
 
Δέχεται κατ'αρχήν την πρόταση της Κύπρου το Eurogroup και δηλώνει έτοιμο να συναινέσει, σε ανακοίνωσή του στα μέτρα της κυπριακής κυβέρνησης χωρίς να χρειαστεί δήμευση καταθέσεων 10% έγινε γνωστό μετά την ολοκλήρωση της τηλεδιάσκεψης. Συγκεκριμένα προτίθεται, «να συζητήσει με τη Λευκωσία μια νέα πρόταση, την οποία αναμένει από τις κυπριακές αρχές το συντομότερο δυνατό».

«Το Eurogroup ακολούθως, στη βάση της ανάλυσης της τρόικας που πρέπει να γίνει, είναι έτοιμο να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις για ένα πρόγραμμα προσαρμογής, σεβόμενο παράλληλα τις παραμέτρους που καθορίστηκαν νωρίτερα από το Συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών».

«Μετά την ολοκλήρωση αυτών των διαπραγματεύσεων, οι κυπριακές αρχές θα πρέπει να αρχίσουν να νομοθετούν τα στοιχεία μιας τέτοιας συμφωνίας», προστίθεται.

Επιπλέον, το Eurogroup «επαναβεβαιώνει τη σημασία της πλήρους εγγύησης των καταθέσεων κάτω των 100.000 ευρώ στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, τα κράτη μέλη της Ευρωζώνης εξακολουθούν να είναι έτοιμα να βοηθήσουν τον κυπριακό λαό στις μεταρρυθμιστικές τους προσπάθειες προκειμένου να διασφαλιστεί η σταθερότητα της ζώνης του ευρώ στο σύνολό της.

Νωρίτερα σήμερα ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ είχε δηλώσει ενώπιον της Ευρωβουλής πως η Κύπρος δημιουργεί «συστημικό κίνδυνο».

Ολόκληρη η ανακοίνωση του Eurogroup:

"Το Eurogroup πραγματοποίησε τηλεδιάσκεψη για να προβεί σε απολογισμό των εξελίξεων στην Κύπρο. Το Eurogroup είναι έτοιμο να συζητήσει με τις κυπριακές αρχές ένα σχέδιο νέας πρότασης, περιμένει από τις κυπριακές αρχές να είναι έτοιμο να παρουσιαστεί το συντομότερο δυνατό.

To Eurogroup στη συνέχεια, με βάση την ανάλυση της Τρόικας που πρέπει να ετοιμαστεί, είναι έτοιμο να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις σχετικά με το πρόγραμμα προσαρμογής, με παράλληλο σεβασμό των παραμέτρων που έχουν οριστεί από το προηγούμενο Eurogroup.

Μετά την ολοκλήρωση αυτών των διαπραγματεύσεων, οι αρχές της Κύπρου θα πρέπει να αρχίσουν νομοθετούν τα στοιχεία μιας τέτοιας συμφωνίας.

Το Eurogroup επιβεβαιώνει τη σημασία της πλήρους εγγύησης των καταθέσεων κάτω των 100.000 ευρώ στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Τα κράτη μέλη της ευρωζώνης εξακολουθούν να είναι έτοιμα να βοηθήσουν τον κυπριακό λαό στις μεταρρυθμιστικές τους προσπάθειες και είναι έτοιμα για να διασφαλιστεί η σταθερότητα της ζώνης του ευρώ στο σύνολό της."

Τα νομοσχέδια στα οποία αναφέρεται η ανακοίνωση είναι τρία και κατατέθηκαν πριν από λίγο στην Βουλή με την μορφή του κατεπείγοντος.

Αυτά θα συζητηθούν πρώτα στην Επιτροπή Οικονομικών και μετά τα δύο θα πάνε για ψήφιση στην Ολομέλεια. Εξάλλου, αύριο ο πρόεδρος Αναστασιάδης θα έχει συνάντηση με το κλιμάκιο της τρόϊκας

Το ένα νομοσχέδιο αφορά την ίδρυση Εθνικού Ταμείου Αλληλεγγύης (ΕΤΑ) και το δεύτερο την επιβολή περιοριστικών μέτρων στις συναλλαγές σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.

Σχετικά με την ίδρυση ΕΤΑ, το υπουργείο Οικονομικών εισηγείται την ψήφιση του «δεδομένης της έκτακτης ανάγκης στην οποία έχει περιέλθει η Δημοκρατία λόγω του άμεσου κινδύνου κατάρρευσης του χρηματοπιστωτικού της συστήματος». Η ίδρυση Ταμείου με την επωνυμία Εθνικό Ταμείο Αλληλεγγύης σκοπό έχει να χρηματοδοτεί ή και να ενισχύει οικονομικώς πιστωτικά ιδρύματα, να προωθεί ή και να συμβάλλει στην κεφαλαιοποίηση ή και ανακεφαλαιοποίηση πιστωτικών ιδρυμάτων, ή και να προωθεί ή και συμβάλλει στη χρηματοδότηση της Δημοκρατίας.

Οι πόροι του Ταμείου θα προέρχονται από εισοδήματα της Δημοκρατίας από την εκμετάλλευση υδρογονανθράκων, από ομόλογα ή και χρεόγραφα ή και αξιόγραφα ή και άλλους τίτλους αξιών, που το Ταμείο εκδίδει και πωλεί από την απόκτηση, διαχείριση ή και διάθεση μετοχών, ομολόγων, χρεογράφων, αξιογράφων ή και άλλων τίτλων αξιών οποιασδήποτε εταιρεία ή άλλου νομικού προσώπου, από δωρεές ή και εισφορές που γίνονται προς το Ταμείο από οποιοδήποτε πρόσωπο και από οποιαδήποτε άλλη πηγή ή και νόμιμη δραστηριότητα.

Για το δεύτερο νομοσχέδιο για την επιβολή περιοριστικών μέτρων στις συναλλαγές σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, το υπουργείο Οικονομικών ενημερώνει τη Βουλή ότι προς αντιμετώπιση της κρισιμότητας της κατάστασης στην κυπριακή οικονομία και μετά από εισήγηση του Διοικητή της ΚΤ, κρίθηκε επιβεβλημένη, η κήρυξη από τον ΥΠΟΙΚ προσωρινής ειδικής τραπεζικής αργίας, καθώς και η εισαγωγή πλαισίου κανόνων που να ρυθμίζουν παραμέτρους λειτουργίας του τραπεζικού συστήματος σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.

Το νομοσχέδιο αυτό ετοιμάστηκε με τη σύμφωνη γνώμη του κλιμακίου της τρόικας, που βρίσκεται στην Κύπρο.

Σκοπός είναι η ανάθεση εξουσιών στον ΥΠΟΙΚ ή κατά περίπτωση στο Διοικητή της ΚΤ να μπορούν να παίρνουν περιοριστικά μέτρα, περιλαμβανομένων περιορισμών στη διακίνηση κεφαλαίων για λόγους δημόσιας τάξης και ασφάλειας και με σκοπό τη διασφάλιση της χρηματοοικονομικής σταθερότητας.

Το τρίτο νομοσχέδιο για την εξυγίανση των τραπεζών που αφορά την αποφυγή χρεοκοπίας της Λαϊκής Τράπεζας μαζί με πέντε άλλα υποστηρικτικά σε αυτό θα τεθεί προς ψήφιση αύριο το πρωί.

 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου