Τετάρτη 31 Οκτωβρίου 2012

ΕΙΝΑΙ Η ΩΡΑ ΠΟΥ ΣΤΗ ΔΗΜΑΡ ΘΑ ΠΕΣΟΥΝ ΟΙ ΜΑΣΚΕΣ...

 

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΕ ΝΕΥΡΙΚΟ ΚΛΟΝΙΣΜΟ

 
 
 

ΣΤΙΣ 11 Η ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ! 

Το ένα πίσω απ' το άλλο ανοίγουν τα... μέτωπα στην κυβέρνηση. Εκτός της δεδομένης ως τώρα άρνησης της ΔΗΜΑΡ να ψηφίσει τα μέτρα για τα εργασιακά η κίνηση Σαμαρά να κηρύξει τη λήξη της διαπραγμάτευσης προκάλεσε τριγμούς και με το ΠΑΣΟΚ.
Την ίδια ώρα το παρασκήνιο δίνει και παίρνει.Ουσιαστικά σε ανοιχτή γραμμή με την πλευρά του ΠΑΣΟΚ ο Γιάννης Στουρνάρας με νέα τροπολογία στο νομοσχέδιο των αποκρατικοποιήσεων ώστε να αμβλύνει τις αντιδράσεις.
Ωστόσο μένει να αποδειχθεί στις 11:00 οπότε και έχει οριστεί η ψηφοφορία. Ήδη τουλάχιστον 10 βουλευτές απ' το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ έχουν πει ότι θα καταψηφίσουν ζητώντας τον έλεγχο της Βουλής στις αποκρατικοποιήσεις.
 
Εαν η τροπολογία Στουρνάρα δεν ικανοποιήσει με αυτά τα δεδομένα και με μείον τις ψήφους από ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ το νομοσχέδιο δεν θα υπερψηφιστεί.
 

Την ίδια περίπου ώρα κατατίθεται και ο νέος προϋπολογισμός στη Βουλή. Τα ερωτήματα πολλαπλασιάζονται σε ότι έχει να κάνει με τη στάση της ΔΗΜΑΡ. Στηρίζει την κυβέρνηση, δεν ψηφίζει τα εργασιακά αλλά θα υπερψηφίσει τον προϋπολογισμό; Θα επιλέξει ίσως την οριστική ρήξη με την Κυβέρνηση; Η στάση της ΔΗΜΑΡ ουσιαστικά κρίνει πολλά. Το τι θα κάνει στην ψηφοφορία, ειδικά για τα μέτρα θα κρίνει το εαν θα περάσουν ή όχι.
Αυτή τη στιγμή και μετά τις διαγραφές και τις αποχωρήσεις βουλευτών και από τα τρία κόμματα της κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ έχουν συνολικά 176 βουλευτές.
Εαν η ΔΗΜΑΡ δεν ψηφίσει , δηλώσει “παρον” στην ψηφοφορία απομένουν σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ 160 βουλευτές. Εαν η ΔΗΜΑΡ επιλέξει να μείνει στην ψηφοφορία και να ψηφίσει όχι στα μέτρα τότε για να περάσουν θα χρειαστούν τουλάχιστον 151 ψήφοι.
Ωστόσο ήδη κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ έγιναν 5 τα “όχι” στα μέτρα, ενώ ακόμη δύο βουλευτές άφησαν ανοιχτό το ενδεχόμενο να πουν “όχι”. Η κατάσταση είναι δηλαδή οριακή αν υπολογίσει κανείς και τους λεγόμενους “βουβούς” που δεν έχουν εκδηλωθεί και θα κάνουν τη δυσάρεστη έκπληξη λέγοντας όχι την ημέρα της ψηφοφορίας την ερχόμενη εβδομάδα.
Εαν η ΔΗΜΑΡ δεν επιλέξει την οριστική ρήξη ίσως διευκολύνει της κατάσταση αποχωρώντας από την ψηφοφορία. Σε αυτή την περίπτωση η κυβέρνηση θα χρειάζεται 142 ψήφους για να περάσει τα μέτρα, αλλά το πλήγμα που θα έχει υποστεί τόσο στο εσωτερικό, όσο και στο εξωτερικό θα είναι μεγάλο.
Υπό αυτό το κλίμα σε λίγες ώρες ο Γιάννης Στουρνάρας θα παρουσιάσει τη συμφωνία με την τρόικα για τα μέτρα στην τηλεδιάσκεψη του eurogroup με την ελπίδα να υπάρξει από σήμερα ουσιαστική απόφαση για την επιμήκυνση του πακέτου.
Ουσιαστικά η επιλογή Σαμαρά να πει ότι η διαπραγμάτευση ολοκληρώθηκε έχει να κάνει με την επιθυμία να κλείσουν όλες οι εκκρεμότητες, να προχωρήσει η διαδικασία για τη δόση που είναι και ο τελικός σκοπός ώστε να βγει η χώρα απ' το αδιέξοδο της χρηματοδότησης, ωστόσο πολύ μιλούν και για στοίχημα Σαμαρά, καθώς η πίεση προς τους εταίρους στην Κυβέρνηση αυξάνει και τα περιθώρια... ατυχήματος.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου