Τρίτη 15 Μαΐου 2012

ΟΙ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΗ ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ ΣΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ

Αιγαίο-Ανατ.Μεσόγειος: Η μεγαλύτερη αντιπαράθεση Αεροποριών μετά τον Ηλιάκη





Ένα Αιγαίο που θύμιζε «μπαρούτι» θα μπορούσε να είναι ο τίτλος της σημερινής ημέρας καθώς δεκάδες αεροσκάφη και από τις δύο Αεροπορίες ΠΑ και ΤΗΚ διεξήγαγαν ένα πρωτοφανή αγώνα εναέριας επικράτησης, με ασκήσεις από τουρκικής πλευράς και πακέτα COMAO από ελληνικής, ενώ φυσικά οι Τούρκοι δεν παρέλειψαν να προχωρήσουν σε μαζικές παραβάσεις και παραβιάσεις για μια ακόμη φορά.

Έτσι μετά την απογείωση –η οποία είχε ουσιαστικά τα χαρακτηριστικά ενός scramble- της δύναμης ταχείας αντίδρασης της ΠΑ η ΤΗΚ αντέδρασε με την απογείωση μαζικών σχηματισμών όχι μόνο μαχητικών αλλά αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας και ελικοπτέρων.



Επιτελείς του ΓΕΕΘΑ εκτιμούν πως οι σημερινές τουρκικές παραβιάσεις ήταν μέρος της αντίδρασής τους απέναντι στον τακτικό αιφνιδιασμό που υπέστησαν ύστερα από την απογείωση τουλάχιστον 24 μαχητικών αλλά και αεροσκάφους EMB-145 Erieye της ΠΑ τα οποία διαμόρφωσαν δύο μικτά πακέτα COMAO –σε μια κινητοποίηση που να σημειωθεί δεν ήταν προγραμματισμένη - και με κατεύθυνση το Ν.Α. Αιγαίο.

Εκτός όμως των ανωτέρω αεροσκαφών η ΠΑ όμως απογείωσε τουλάχιστον και δύο ζεύγη μαχητικών readiness προχωρώντας σε αναχαιτίσεις των τουρκικών αεροσκαφών.

Οι Τούρκοι από την πλευρά τους και μετά τον πρωτοφανή αριθμό παραβάσεων και παραβιάσεων της 10ης Μαΐου που έφτασαν τις 45(!) σήμερα τουρκική Αεροπορία και Ναυτικό αντιδρώντας έδειξαν το ίδιο επιθετικό «πρόσωπο» πραγματοποιώντας συνδυασμένες επιχειρήσεις με τα τουρκικά μαχητικά να προστατεύουν τα ελικόπτερα και αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας, που μπαινόβγαιναν στο ελληνικό FIR και στον Εθνικό Εναέριο Χώρο (ΕΕΧ).

Πιο συγκεκριμένα οι τουρκικοί σχηματισμοί αποτελούνταν από 2 αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας, 3 ελικόπτερα, και τουλάχιστον 6 μαχητικά αεροσκάφη, εκ των οποίων τα 2 έφεραν οπλισμό, ενώ ακόμη 6 τουρκικά μαχητικά βρίσκονταν στον αέρα σε τουρκικό εναέριο χώρο δια παν ενδεχόμενο. Οι σχηματισμοί της τΗΚ προχώρησαν σε 9 παραβάσεις του FIR Αθηνών και 19 παραβιάσεις του Εθνικού Εναέριου Χώρου (ΕΕΧ). Η τουρκική δραστηριότητα επικεντρώθηκε στο βόρειο και κεντρικό Αιγαίο.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου